ECOSTAT: tovább gyengült a nagyvállalatok bizalmi indexe

Az Ecostat “TOP-100 konjunktúra indexe” márciusban 46 százalék volt, ez egy százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz viszonyítva – közölte hétfőn a gazdasági kutató intézet. Az elmúlt fél év tendeciáit figyelembe véve azonban lassan erősödő optimizmus jellemzi a magyarországi nagyvállalatok üzleti várakozásait. A beruházási aktivitás ugyanakkor 56 százalékra csökkent az előző hónapok 70-80 százalékos arányáról – olvasható a 100 vezető hazai nagyvállalat megkérdezésén alapuló felmérésben.

2007 márciusában a multinacionális vállalatok üzleti várakozásai kevésbé voltak optimisták az előző két hónapban regisztrált mértéknél. A cégek a múlt év második felében szerzett tapasztalataik alapján saját vállalkozásuk helyzetét pozitívabban értékelik, mint a hiánycsökkentés mellett elkötelezett makrogazdaság esélyeit. A lehetőségeik szinten maradását prognosztizáló cégek aránya meghatározó lett, részesedésük 45 százalékot ért el. Kissé csökkent, 25 százalékos lett a saját helyzetének javulását váró cégek aránya. Jelentősen, 52 százalékról 30 százalékra esett vissza a pesszimista vállalatok részesedése, közülük legtöbben a lehetőseik szinten maradását vélelmezők táborához csatlakozott.

A külföldi, különösen a németországi konjunktúra felszálló pályájára építve az export kereslet bővülését várja a TOP-100 cégek 60 százaléka, egyharmaduk stabil lehetőségekkel kalkulál külföldönl. Fél éven belül a kinti piac bővülésével számol a cégek 31 százaléka, változatlanságával 63 százalékuk kalkulál.