Eco képes regénye

Umberto Eco
Umberto Eco
Valódi időutazás részese lehet Loana királynő titokzatos tüzének olvasója. Az elmúlt század harmincas és negyvenes éveinek Itáliája elevenedik meg a könyv lapjain.


Loana királynő titokzatos tüze
Szerző: ECO, UMBERTO

Kiadó: EURÓPA

Terjedelem: 520 oldal

Kiadás éve: 2007

ISBN: 9789630781572

A főszereplő, Giambattista Bodoni, kómából ébred, minden személyes emlékét elveszti. A történelmi eseményekre, filozófiákra, dalokra, könyvekre és képekre viszont tökéletesen emlékszik.

Memóriájának gyors visszanyerése érdekében mindent megtesz. Utazgat, beszélget, a padláson kutat rég elfeledett brosúrakötetek, folyóiratok és ponyvaregényfüzetek között, lépésről lépésre gyógyul. Mégis, ami különlegesség a regényben, az nem a cselekmény, hanem az a hatalmas képanyag, amit Eco összegyűjtött: régi iskoláskönyvek borítója, divatlapképek, színes képregényfigurák -hihetetlen mennyiségben-, balillaindulók és szerelmes slágerek szövegei, lemezborítók és plakátok.

Igazi tárlatvezetésnek tűnik a mű, kultúrhistóriai hátteret adva azoknak, akik szeretnék tudni, hogyan lehet kijutni az állandó ködből. Az olvasó a kilencvenes évek olasz tájain barangol az író idegenvezetésével, közben pedig fel-felvillannak az emlékezet foszlányai. A családi fényképek, a háború okozta félelem, a megrémült emberek arcai, a fegyverek hangjai. Igazán naturalista a megfogalmazás, sokszor a jó ízlés határát súrolja. Határozott véleményt formál a családjáról, kívülállóként tekint rájuk, sokszor még érzelmeket sem érez irántuk, csak tudja, mit kellene tenni vagy mondani nekik.

A főszereplő úgy érzi, hogy egy köd veszi körül, amiből nem tud kitörni, mindent homályosan érzékel, eltompul, szinte nem is a földi világban van, elveszíti az időérzékelését is.

Gyermek- és ifjúkori nyomtatványai közzé bújik, hogy megpróbálja megtalálni önmagát, helyét a világban, újraélhesse minden érzelmét.

Megpróbálja újra átélni az életét, de tudja, hogy hatvan évet teljesen kihagyott. Pár hónap alatt nem fogja tudni bepótolni az egész addigi sikerekben gazdag életét.

Minden élethelyzetet egy-egy irodalmi műhöz, sőt még rokonait is szereplőkhöz hasonlítja.

Megpróbáltatásai addig tartanak, amíg el nem oszlik a köd, amelyet csak saját maga tud eltüntetni.

Umberto Eco ötödik regényét olvasmányos ifjúkori önportrénak szánta, így az ő szemszögéből ismerhetjük meg Olaszország elmúlt 60 évének kultúráját.

P.An.