Ébren tartani, megőrizni és továbbadni

Fellépők a találkozón
Fellépők a találkozón - © Fotó: Magánarchívum
Rudabánya – Az idén tizenkét dalkör mutatkozott be a találkozón.

A rudabányai Gvadányi József Városi Művelődési Ház adott otthont nemrégiben a III. Országos Bányász Dalostalálkozónak. A rendezvény célja a hajdan virágzó bányászkultúra ébren tartása, megőrzése és továbbadása, a dalos hagyományok ápolása, valamint a csoportok közötti tapasztalatcsere és a személyes kapcsolatok kialakítása.

Az idén tizenkét dalkör mutatkozott be és két új csoport fellépésével gazdagodott a rendezvény: a tardonai Nyugdíjasok Baráti Köre és a boldvai Cantus Firmus Énekegyüttes Dalárda Egylete csatlakozott a rendszeres résztvevőkhöz. A közel 200 résztvevőt Szobota Lajos, Rudabánya polgármestere és Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke köszöntötte. Mindkét felszólaló elmondta, hogy kiemelt feladatának tartja a bányász haladó hagyományok ápolását, s ezen belül is a zenei kultúra, a bányászdalok megőrzését és továbbadását a jövendő nemzedékek számára.

A csoportok műsorának elhangzása után Nagy Tibor, a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségének munkaszervezet-vezetője köszönte meg a szervezők nevében a színvonalas előadásokat, a szervezők önzetlen munkáját. Köszönetét fejezte ki továbbá a III. Országos Bányász Dalostalálkozó támogatóinak és a rendezvény sikeres lebonyolítását segítőknek.

A fellépő együttesek emléklapot és emléktárgyat vehettek át a dalostalálkozó szervezőitől, majd ezt követte a közös vacsora. A nagy sikerű találkozó jó hangulatú beszélgetéssel, énekléssel és tánccal ért véget.

– ÉM –