EBESZ tiltakozás egy koszovói lap felelőtlen listája miatt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kedden etikátlannak és felelőtlennek nevezte, hogy egy koszovói lap olyan szerbek személyes adatai hozta nyilvánosságra, akik az újság szerint emberi jogokat sértettek a tartományban a háború idején.

Az Infopress március 9-étől kezdődően napi szinten a Koszovó területén történt összetűzésekről cikkezett, és ez alkalommal koszovói szerbek névsorát közölte teljes lakcímmel, azzal vádolva őket, hogy a szerb hadsereg tartalékosaiként emberi jogokat sértettek a háború idején.

Az EBESZ kedden kiadott közleményében etikátlannak és felelőtlennek nevezte a lap eljárását, és értékelése szerint ezek a listák komoly aggodalmat váltottak ki a nemzetközi felügyelet alatt lévő tartomány területén élő kisebbség körében.

Ugyanakkor egyre növekszik a feszültség a szerbek és az albánok között a tartományban. Vojiszlav Milosevics az Antiterrorista Központ nevű civil szervezet vezetője kedden azt nyilatkozta a belgrádi Pravda napilapnak, hogy szerinte az albánok háborúra készülnek, a szerb lakosság kiűzését tervezi egyes nyugati államok hallgatólagos támogatásával.