EBESZ: nem feleltek meg a nemzetközi szabványoknak a kazah választások

A szombati kazah parlamenti választás demokratikusabb volt, mint az előző, de még mindig nem felelt meg a nemzetközi szabványoknak – állapította meg vasárnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ).

“A 2007-es kazahsztáni parlamenti választások üdvözlendő előrelépést jelentenek, de még számos nemzetközi elvárásnak nem tettek eleget” – áll az EBESZ nyilatkozatában, amelyet a szervezet megfigyelői a kazah fővárosban, Asztanában hoztak nyilvánosságra.

Kazahsztánban az államfő, Nurszultan Nazarbajev azért hozta előre két évvel a választásokat, hogy növelje országa demokratikus elismertségét. Nazarbajev elnök azt remélte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szabadnak és tisztességesnek minősíti a választásokat, így Kazahsztán közelebb kerülhet ahhoz, hogy betölthesse az EBESZ soros elnöki tisztét 2009-ben.

Az ellenzék panaszkodott, hogy a kampány idején nem kapott megfelelő lehetőséget a sajtószereplésre.

A vasárnap közzétett hivatalos előzetes adatok szerint a Nazarbajev vezette Nur Otan (“A Haza Reménysugara”) párt annyira elsöprő győzelmet aratott, hogy az ellenzékből senki sem jutott be a parlamentbe. A Nur Otan a szavazatok 88 százalékát szerezte meg. Az ellenzékből sem a Szociáldemokrata Párt, sem a mérsékelt ellenzéki, üzletbarát Ak-Zsol (“Fényes Ösvény”) párt nem lépte át a parlamenti bejutáshoz szükséges 7 százalékos küszöböt.

Az előző, 2004-es választáson az ellenzéknek mindössze egyetlen képviselője jutott be a parlamentbe.