Éberen „figyelik a teret”

Térfigyelő központ
Térfigyelő központ - © Fotó: ÉM
Miskolc – Nemcsak Miskolcon szolgálja jól a bűnüldözést a közterületi kamerarendszer.


A miskolci önkormányzat nagy vívmánynak tartja, hogy a város közterületeinek immár elég nagy részén térfigyelő kamerarendszer segíti a közrend fenntartását, illetve a bűncselekmények felderítését.

Az egyik érdekes eset a napokban történt, amikor jól vizsgázott a térfigyelő – tudtuk meg. A Toronyalja utcában „élő adásban” surrant be egy tolvaj az egyik ház nyitva maradt ablakán. Az alkalmi tolvaj – mint a kamera felvétele is bizonyítja – néhány percet töltött bent, majd egy pár cipőt magához véve angolosan távozott. Többszörösen is megbukott azonban, mert szerencsétlenségére a házban dolgozó egyik munkás utánaszaladt, ráadásul a térfigyelő is rögzítette az akciót, így a riasztott rendőrök azonnal elfogták a tolvajt.

Van elriasztó ereje

A környéken élők örülnek, hogy a kamerarendszernek végre gyakorlati haszna is van. Az egyik – nevét nem vállaló – helybéli elmondta, hogy van visszatartó ereje annak, hogy kamerarendszer figyeli a város frekventáltabb területeit, mert ezzel talán megelőzhetők az ilyen esetek.

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület-felügyeleti és rendészeti vezetője is büszke a térfigyelőre, és úgy véli, hogy nyáron még nagyobb hasznát látják majd.

Tiszaújvárosban kiterjedt a térfigyelő rendszer, amelyet eleve folyamatosan figyelnek, hogy közvetlenül be tudjanak avatkozni egy-egy esetben. Mint Bráz György polgármester megfogalmazta: „a cél, hogy a rongálást és a garázdaságot megelőzzék, vagy az egyéb rendőri vagy más beavatkozást igénylő eseteket idejében észrevegyék”.

Jónak tartják

„Én támogatom a köztéri kamerát – mondta Ortóné Kardinál Mónika –, a mai világban bármikor megtámadhatnak, vagy feltörhetik a parkoló autókat és legalább így nyoma marad, hogy ki tette. Hasonlóan vélekedett Földvári Bertalan is, aki kissé humorosan szólt arról, bizony jó az őrszem éjszakánként. „Lehetne még több is – mondta. – Az éjszakai diszkójárat után ugyanis bizonyos kukák a helyüket elhagyják, és jó lenne tudni, hogy ezt az UFO-k vagy esetleg valami más teszi.”

Volt és valószínűleg lesz is olyan, akinek nem tetszik az ötlet. Az ellenérvek között leginkább a személyiségi jogok megsértését emlegetik fel.

„Erről szó sincs – nyilatkozta a város internetes portáljának a felvetésére reagálva dr. Juhos Szabolcs tiszaújvárosi jegyző. – Tiszaújváros önkormányzata a kamerahasználat jogi hátterét megalkotta, illetve a magánszférába való mindennemű betekintést tiltja valamennyi vonatkozó törvény. Azaz csak a közterületeket, az azokon történő eseményeket figyelhetik meg. Az automatikus rögzítést is az adatvédelmi törvénynek megfelelően végzik. A felvételt nyolc napig tárolják, és csak a hatóságnak adják ki, ha kéri. Az új rendszerben a közterület-felügyelet a kiemelt időpontokban – péntek és szombat éjszaka – személyes megfigyelést is folytat. Azaz ebben az időszakban egy közterület-felügyelő folyamatosan nézi a monitorokat, és ha valami olyat lát, ami beavatkozást, intézkedést igényel, akkor értesíti a rend­őrséget. Az új rendszerben szerencsére ilyenre eddig még nem volt szükség.

ÉM-SZB