Ebéd a rászoruló barcikai gyerekeknek

Kazincbarcika – Nyáron sem maradnak ebéd nélkül Kazincbarcikán a rászoruló gyerekek. Az önkormányzat ugyanis pályázati segítséggel több, mint négy millió forintot költ a nyári étkezetésre.

Karikás Lajosné, Kazincbarcika alpolgármestere arról beszélt: nagyon fontos az önkormányzat számára az, hogy az iskolai szünetben is biztosítva legyen a rászoruló gyerekek számára a meleg étkezés. Ezért is döntöttek ebben az évben is úgy, hogy pályázati segítséggel teremtik elő ennek fedezetét. Kazincbarcikán a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek 23 százaléka után igényelhetett az önkormányzat támogatást. Ez azt jelenti, hogy 395 gyerek részesülhet úgynevezett szociális étkeztetésben harminc munkanapon keresztül, június 30 és augusztus 8. között.

Karikás Lajosné elmondta azt is, hogy tavaly nyáron is élt az önkormányzat ezzel a lehetőséggel, így az idén is szerették volna tovább folytatni ezt a hagyományt.
Összesen 4 millió 147 ezer forintot kaptak, amely lehetőséget teremt egy változatos étrend összeállítására. A Pollack Mihály Általános Iskola főzőkonyháján készítik el az ebédet, amelyet kihordásos formában vihetnek haza az érintett családok. Fontos szempont volt, hogy szerepeljen az összeállításban gyümölcs és édesség is.

És hogy kik vehetik igénybe Kazincbarcikán a szociális étkezést? A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők közül választották ki az intézményvezetők, osztályfőnökök, gyermekvédelmi felelősök a szociálisan rászorulókat. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő óvodások negyven százaléka, az általános iskolások ötven százaléka jutott így nyáron ingyen ebédhez Kazincbarcikán.

B. Gy.