Friss hírek

2010.08.26. 13:16

Lebontják a diktátor forgó aranyszobrát

<p>Megkezdték a bontását annak a forgó szobornak, amely Türkmenisztán egykori diktátorát ábrázolta a közép-ázsiai ország fővárosában - közölte az AFP, francia hírügynökség. A 2006-ban váratlanul elhunyt Szaparmurat Nijazov személyi kultuszra épülő rendszert épített ki a volt szovjet köztársaságban, amelynek szimbólumává vált a "Türkmének atyját" ábrázoló, mindig a nap felé forduló aranyszobor.</p>

A "semlegesség diadalívének" nevezett szobor elbontásáról még januárban döntött Türkmenisztán vezetése. A talapzatról már el is távolították a 15 méteres aranyszobrot, és a munkások hozzáláttak a 75 méter magas alap szétszedéséhez.

Szaparmurat Nijazov kommunista pártitkárból vált Türkmenisztán vezetőjévé. Húsz évig állt az egykori szovet tagköztársaság élén. A magát Türkménbasinak - Türkmének atyjának - nevező politikus elképesztő személyi kultuszt épített ki: kötelezővé tette saját spirituális könyvének olvasását, mindenhol szobrokat állíttatott magának, városokat neveztek el róla, családtagjairól pedig a hónapokat.

Utódja, a 2007-ben hatalomra került Gurbanguli Berdimuhamedov, a személyi kultusz lerombolását és reformokat ígért a világ egyik legzárkózottabb államába. Kritikusai szerint azonban csak látszatintézkedéseket tett. Az asgabati kormány egyébként bejelentette, hogy 2011-re egy új, 95 méter magas "Semlegesség diadalívét" építenek a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!