Eb-selejtezők – Szigorú biztonsági intézkedések az albán-szerb mérkőzésen

Belgrád/Pristina, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) – A legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel készülnek az albán hatóságok a jövő csütörtöki, Szerbia ellen sorra kerülő labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre – számolt be a Koha Ditore című koszovói napilap kedden.

A hatóságok a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az Elbasanban sorra kerülő meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt.

Az október 14-én rendezett mérkőzés a 41. percben félbeszakadt, miután valaki egy quadrokopterrel (négyrotoros távirányítható kis helikopterrel) Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, és a szurkolók is csatlakoztak hozzájuk. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a meccset. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

Nagy-Albánia eszméje azért sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelenti. A szerbek azonban nem ismerik el a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem, mert az szerintük Szerbia tartománya.

Az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból. Azt is megtiltották például, hogy a szurkolók Nagy-Albániát ábrázoló pólót viseljenek. A lap szerint a szigorú intézkedések elsősorban annak tudhatók be, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közölte: minden felelősség a szervezőt terheli, és Albánia semmiféle toleranciát ne tanúsítson a bajkeverők iránt.

A Koha Ditore értesülései szerint az elbasani stadion környékét öt mesterlövész és egy helikopter is figyeli majd. Az Elbasan Aréna lelátóin 12 800-an férnek el, így fokozott rendőri felügyeletre lehet számítani.

A tavaly októberi mérkőzést 0-0-ás állásnál szakították félbe. A meccsért először Szerbiának ítéltek meg három pontot, majd júliusban a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Albániának ítélte meg a pontokat, mert a mérkőzést a rossz szerb szervezés és a fizikai fenyegetettség miatt nem folytatták a játékosok. Albánia számára a jövő csütörtöki lehet a futballtörténelem legfontosabb meccse, hiszen ha győz, először juthat ki Eb-re.

– MTI –