Dzsalalabad repterére támadtak a tálibok

Tálib fegyveresek támadtak a kelet-afganisztáni Dzsalalabad repülőterére – közölték a hatóságok szombaton, hozzátéve, hogy a támadást meghiúsították a térségben állomásozó katonák. Nangarhar tartomány kormányzata és a Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erők (ISAF) tájékoztatása szerint a fegyveresek napfelkelte előtt támadtak a repülőtér egyik ellenőrzőpontjára, ám a kitört tűzharcban nem sérült meg NATO-katona.

“Hat támadó meghalt – ketten felrobbantották magukat, négyet pedig a biztonsági erők öltek meg” – mondta Ahmad Zia Abdulzoi, a tartományi kormány szóvivője. Ennek némileg ellentmond az ISAF közleménye, amely szerint a külföldi katonák és az afgán kormányerők nyolc fegyverest öltek meg a támadásban, ám csak egyikük viselt robbanószerkezettel ellátott mellényt. Mint hozzátették, a többi támadó végül elmenekült a helyszínről.

A támadásért a tálib felkelők vállalták a felelősséget, azt állítva, hogy 14 öngyilkos merénylő vett részt az akcióban, akik behatoltak a repülőtérre. “Néhányan felrobbantották magukat. Többen még most is harcolnak” – közölte órákkal a támadás után Zabihullah Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője.

Szintén a tálibok vállalták a felelősséget a légibázis júniusi megtámadásáért is, amikor rakétákat lőttek ki a repülőtér irányába és felrobbantottak egy gépkocsiba rejtett pokolgépet. Abban az akcióban két NATO-katona sérült meg.

Dzsalalabadban van a legnagyobb afganisztáni NATO-bázis, az ország déli részén fekvő Kandahar és Bagram, valamint Kabul után. A városban több mint 2500 katona állomásozik, akik rendszeres célpontjai a térségben tartózkodó tálib felkelőknek.