DVTK vs. Videoton – Novothny az Üllői út után az Andrássyn is megvillant

Akt.:
Novothny gólja után hatalmas volt a diósgyőri öröm
Novothny gólja után hatalmas volt a diósgyőri öröm - © Fotó: Homoky György
Miskolc – A labdarúgó NB I 24. fordulójában szerdán hazai pályán játszott a Diósgyőr.

2005 nyarát írtuk, amikor a Diósgyőr akkori klubvezetése – jelesül Bereczki István ügyvezető – egy „fapados”, a birkózócsarnokban megtartott tájékoztatón bejelentette egy védő, valamint egy válogatott csatár érkezését. Előbbi Tamási Zoltán volt (aki megsérült egy edzőmeccsen, így egyetlen találkozót sem játszott piros-fehérben), utóbbi az akkor 32 esztendős Horváth Ferenc, aki éppen a skót Livingstontól tért haza. A támadó 2+1 éves szerződést kötött a DVTK-val, de fél év után távozott, jó mutatókkal (13 meccs/8 találat), 2005. augusztus 6-án még gólt is szerzett a „Vidi” ellen, a 44. percben, 11-esből, azzal nyertek a miskolciak… Ezt az eredményt most is elfogadta volna a hazai alakulat, hogy ezzel is kicsit közelítsen a nyolcadik helyhez, és távolodjon az utolsó három pozíciótól. A házigazda összeállítása nem változott a Ferencváros ellen kihirdetetthez képest, Egervári Sándor vezetőedző nyilván úgy gondolta, hogy semmi sem indokolja az Üllői úton pontot szerző együttes módosítását.

Amit néggyel korábban

Nyíltan kezdte mindkét csapat a mérkőzést, jobbára a Videoton gurigázgatott pontatlanul, míg a hazaiak labdaszerzés után próbáltak megindulni, egyrészt a középpályások, másrészt a szélsők, közülük leginkább a jobbon Okukát dolgoztatták a többiek. Ez a nagy egymásnak feszülés eredményezett egy-két keményebb belépőt, de Solymosi játékvezető csak szavakkal büntetett az első tíz-tizenkét percben. A védekezés során nagyjából a félpályáig visszazáró DVTK előtt adódott pár lehetőségecske, illetve egy ettől ígéretesebb cselsorozat Elektől, de Pátkai bevállalta vele szemben a sárga lapot, hogy a fehérváriak elkerüljék a komolyabb veszélyt, netán a gólt. Okuka a 17. percben a meccs addigi legnagyobb lehetőségét hagyta ki, pontosabban Kovácsik védett óriásit, ez a pillanat, de maga az addigiak is, elnyerték a közönség tetszését. A Diósgyőr hozta azokat az erényeket, mint amiket négy nappal korábban a Ferencváros stadionjában, a stabil mezőnyjáték miatt Rados kapusnak sem akadt munkája. A 29. perc elején aztán lábbal hárítania kellett a horvát légiósnak, amikor Stopira lefutott az alapvonalig és közelről lőtt, míg egy perccel később Haraszti megmozdulását követően Tamás M. tisztázott. A 31. percben a kapunak háttal álló Bacsát feleslegesen fellökte a Videoton védője, a megadott büntetőt Barczi értékesítette, a házigazdák találatával lépéskényszerbe került a dobogóra hajtó Fejér megyei társaság. Az első félidőben Bognárék többet tettek azért, hogy gólt érjenek el, a piros-kékek azonban annak ellenére, hogy komoly ziccert nem tudtak kialakítani, egy – szintén – pontrúgást követően egyenlítettek.

Szabálytalanságok

A szünetben egyik tréner sem érezte úgy, hogy változtatni kellene személyekben, a szurkolók is csendben szemlélték a pályán lévő eseményeket, ezért a második félidő elején néhány lelátói beszólás is leszűrődött a játéktérre. A labda sűrűn váltogatott birtokost, sem a Diósgyőr, sem a Videoton nem akarta azt, hogy a másik „világba” játsszon, így szabálytalanságok, szabadrúgások tördelték a mérkőzést. Az 56. percben Pisont István pályaedző intett a melegítő Novothnynak, miközben nagy vendég lehetőség maradt ki. A Fehérvár több időt töltött a pálya középső részén, valamint a DVTK 16-osának előterében (néha azon belül is), majd Egervári edző középpályást kapott le a gyepről, csatárra váltott (Bacsa ezen lépéssel együtt bal oldali középpályás lett), bízva abban, hogy Novothny elő tudja venni a múltkori góllövő cipőjét. A gyors megindulások jelenthették a reményt a Diósgyőrnek a nem egy pontért érkező Videotonnal szemben, csakhogy ezek egy része hamar elhalt rossz passz miatt – vagy az utolsó pillanatban közbeléptek a látogatók. A közönség által bekövetelt Nikházi is szerepet kapott a DVTK-ban, míg Horváth Ferenc két friss támadót vetett csatába, Rudolf meg is kapta a „meleg” fogadtatást a publikumtól. Kissé leült a találkozó, helyzet nemigen akadt, a 85. percben azonban Nikházi előtt igen, aztán Jame­s előtt is – mire nagy buzdításba kezdett a hazai szurkolótábor. A brusztolásnak, a hajtásnak és egy hibának köszönhetően a hosszabbításban Novothny megint villant, így a DVTK két 2-1-es vereség után legyőzte ugyanilyen arányban a Videotont.

– Molnár István –


Jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Videoton FC
2-1 (1-1)

Diósgyőr, 3262 néző. V.: Solymosi (Erős, Farkas).


Diósgyőri VTK: Rados (0) – Okuka (6), Lipták (6), Tamás (5), Nemes (5) – Egerszegi (5), Elek (6) – Barczi (6), Koman (5), Bognár (5) – Bacsa (5). Vezetőedző: Egervári Sándor.

Videoton FC: Kovácsik (5) – Nego (5), Vinícius (5), Lang (4), Stopira (5) – Pátkai (5) – Suljic (4), Haraszti (5), Kovács (5), Oliveira (5) – Feczesin (4). Vezetőedző: Horváth Ferenc.

Csere: Bognár helyett Novothny (7) a 60., Bacsa helyett Nikházi (5) a 73., Haraszti helyett Rudolf (-) a 77., Feczesin helyett Tischler (-) a 77., Oliveira helyett Pölöskei (-) a 81., Koman helyett James (-) a 82. percben.

Sárga lap: Pátkai a 14., Suljic a 34., Oliveira az 57., Haraszti a 60., Tamás a 72., Kovács a 73., Novothy a 87. percben.

Gólszerző: Barczi – 11-esből (1-0) a 32., Nego (1-1) a 43., Novothy (2-1) a 92. percben.


Egervári Sándor: – Gratulálok a fiúknak, mert fáradt állapotban, az utolsó tíz percben is képesek voltak győzelemre játszani. Nem a legjobb formánkat mutattuk a tavasszal, hiszen az ellenfél is nagyon jó volt, jó játékosállománnyal, de az a győzni akarás, amely jellemez bennünket képes volt sikert eredményezni, és ez komoly előrelépés az életünkben. Örülök annak is, hogy mind a három csere nagy elánnal játszott, betették a közösbe a frissességüket, a vállalkozó kedvüket.

Horváth Ferenc: – Először is gratulálok a Diósgyőrnek a győzelemhez. A meccs első harminc percét átaludtuk, körülbelül tizenöt perc volt, amit értékelni lehet. A második félidőben már voltak olyan periódusok, melyek a mieink voltak, de sajnos hetek óta nem tudunk csak pontrúgás után betalálni, pedig már öt csatárt is betettem a csapatba. Azt hittem, ettől megváltozik valami, de nem változott meg… Hiányolom a felelősséget a játékosokból, aki kihagyják a helyzeteket és akik hibáznak hátul.A gólok története

31. perc: Bacsát lökte hátulról Lang a 16-oson belül, a játékvezető büntetőt ítélt a DVTK javára. Bár Kovácsik jó irányba mozdult, Barczi lövése után a labda a jobb alsó sarokban kötött ki, 1-0.


43. perc: Haraszti végzett el szabadrúgást 35 méterről, a beívelt labdát Nego kezelte le, aki 7 méterről a hazai kapu jobb oldalába lőtt, 1-1.


92. perc: Hátul vacakolt a fehérvári védelem, a labda Novothny elé került, aki 13 méterről a kapu jobb alsó sarkába helyezett, 2-1.


Az NB I állása:

1. Ferencváros 24 19 2 3 48-12 59 pont
2. DVSC-TEVA 24 10 9 5 39-25 39
3. Videoton FC 24 12 1 11 27-24 37
4. MTK Budapest 23 10 7 6 28-22 37
5. Újpest FC 24 9 10 5 32-24 37
6. Szombathelyi-Swietelsky Haladás 24 9 9 6 22-24 36
7. Paksi FC 23 9 6 8 28-25 33
8. Budapest Honvéd 24 7 7 10 27-29 28
9. Diósgyőri VTK 24 7 6 11 27-37 27
10. Puskás Akadémia 24 5 7 12 28-39 22
11. Vasas 24 6 3 15 20-38 21
12. Békéscsaba 1912 Előre 24 4 5 15 20-47 17