Helyi közélet

2010.10.08. 12:30

Alig jut pénz a bírósági épületekre

<p>Szikszó - A törvény tekintélyének is használt a bírósági épület rekonstrukciója.</p>

Méltatlan állapotok uralkodtak a Szikszói Városi Bíróság épületében, csütörtökön azonban végre ünnepélyes keretek között vehették újra birtokba az itt dolgozók a 399 millió forintból felújított egykori járásbírósági épületet. Dr. Sisák Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elnöke ünnepi beszédében megemlékezett a szikszói bíróság múltjáról. Elmondta: 1873 óta van törvénykezés Szikszón, a jelenlegi, most felújított épületet pedig 1930-ban 24 ezer pengő forintért építették fel. A kis bíróságok jelentőségét már akkor felismerték, ami ma is adott: helyben van az igazságszolgáltatás, ami egyfajta tartást is ad a városnak. Sisák Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködése nélkül nem nem újulhatott volna meg a bírósági épület.

A közbizalmat vissza kell szerezni

Dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke elmondta: kevés alkalma nyílik hasonló átadási ceremóniákon részt venni, ugyanis hivatalba lépése óta mindössze három bírósági épület felújítására volt pénz a költségvetésben, ezek egyike a szikszó bíróságé. Az egész ország összes bírósági felújítására mindössze 930 millió forint szerepel a költségvetésben, ennek csaknem felét vitte el a rekonstrukció.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja a helyi bíróságok megerősítését, de sajnos nincs olyan gazdasági helyzetben az ország, hogy valamennyi, arra érdemes bírósági épület rekonstrukciónak fedezete lenne, de ígéretet tett rá, hogy igyekeznek megteremteni a bíróságok működésének feltételeit. A bíróság szerepe alapvető a közbiztonság helyreállításában. Az állampolgárok bizalma azonban megcsappant az állami intézményekkel szemben, ezt a tekintélyt vissza kell szerezni. Egy ilyen megújult intézményben azonban a munkafeltételek adottak a gyors és kifogástalan munkához. Dr. Varga Zsolt, a Szikszói Városi Bíróság elnöke kifejtette, az ünnepélyes átadó történt meg most, a munkát már a nyári ítélkezési szünet után megkezdték az épületben, és az a tapasztalat, hogy az ügyfelek valóban másképpen viselkednek a megújult épületben, mint korábban.

Az ünnepi beszédek és a bíróság kulcsának jelképes átadása után a jelenlévők – a Borsod és a szomszédos megyék bírósági, rendőrségi, ügyészségi vezetői és politikusok – megtekintették, bejárták a megújult épületet.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában