DVTK vs. Sopron – Fantasztikus hangulatban órási siker

Akt.:
Aluinvent-DVTK vs. Uniqa-Euroelasing Sopron
Aluinvent-DVTK vs. Uniqa-Euroelasing Sopron - © Fotó: Kozma István
Coulibaly nélkül is győzni tudott a közönség elsöprő támogatásával a DVTK kosárlabdacsapata.

A női kosárlabda NB I idei döntőjének második meccsén, az Aluinvent-DVTK az Uniqa-Euroleasing Sopron együttesét fogadta csütörtökön este. Mivel a hétfői első mérkőzést a pályán és a zöld asztalnál – a diósgyőri óvás ellenére – is a soproniak nyerték, így ők várhatták nyugodtabban a kezdést. Részben ezért, részben pedig azért, mert a hazaiaknál sérülése miatt ezúttal sem léphetett pályára a fiatal irányító, Horváth B., valamint a két csapat előző meccsén, második szándékos faultja miatt kiállított, és most az eltiltását töltő Coulibaly.

Az már a miskolci városi sportcsarnok környező parkolóiban, a meccs kezdete előtt bő félórával érezhető volt, hogy telt ház lesz a döntő első miskolci meccsén, hiszen a parkolóórák előtt hosszú sorok kígyóztak. Aztán a csarnokon belüli látvány ezt hamarosan igazolta, nem csak az 1500 ülőhely kelt el, hanem az állóhelyek is körbe beteltek, és a küzdőtéren is több száz vendég ült, köztük a klub utánpótláskorú játékosai. Valamint a hazai kispadhoz legközelebb, a sajtóterasz végén az eltiltott hazai center, ugyanis ő ez alkalommal nem ülhetett csapattársai mellé.

Az első felében

A meccs első gólját Stankovic jegyezte, erre Szécsi válaszolt, de az első 3 percben ez volt az összes találat. Aztán csak beindultak a csapatok 5-6 után, örömében Coulibaly is asztalra csapott a sajtóhelyen, amikor Czank triplája célba ért, majd amikor Szécsi is bedobott egy középtávolit, vendég időkérés következett (10-6). A pauza után Crvendakic, majd Simon Zs. triplája érkezett, ezzel visszavette a vezetést a vendég együttes (10-12). Nem tudtak egymástól elszakadni a csapatok, 62 másodperccel a negyed vége előtt 14-16-nál hazai időkérés szakította meg a játékot, majd az egyenlítés után, Hartley faultos kosarára Czank egy hármassal válaszolt (19-19).

A második tíz percben is Szécsi góljával indított a hazai együttes, de gyorsan fordított a Sopron (21-26), és a lyukas hazai védekezést látva López edző időt kért a 13. percben (23-28). A következő minutumban a negyedik hazai játékos is betalált – addig csak Czank, Bishop és Szécsi volt eredményes – igaz, az első meccs legjobbja Allison csak egy büntetőt tudott értékesíteni, de aztán jött Bálint, aki első kísérletét a hármas vonal mögül érkeztette a gyűrűbe (27-30). A Sopron viszont nem engedte közelebb a hazai együttest, hármasokból és centergólokból tartotta pár pontos előnyét (32-37). Egészen addig, amíg a DVTK össze nem hozott egy jó periódust a védekezésben, és büntetőkkel faragott hátrányán, majd a 19. percben Rasheed duplájával visszavették a vezetést (38-37). A hosszú szünetre azonban döntetlen állásnál mehettek a csapatok, mert a végén Ciglar betörése után vendég pontok születettek (40-40).

A második felében

Ki más szerezte volna az újabb negyed első DVTK-s kosarát, mint Szécsi. Majd hazai oldalról jött Bishop triplája, és Szécsi középtávolija, a vendégek részéről pedig időkérés, a 22. percben (47-40). A folytatásban a soproniak elsősorban Krivacevic pontjaival zárkóztak, majd a 25. percben 49-47-nél Krnjic tette ki a pályáról Allisont. A szándékos fault után Czank egy büntetőt dobhatott, és a labda is a Diósgyőrnél maradt, de a kimaradt helyzet után a Gaucher egyenlített egy triplából (50-50). Aztán 54-54-es állást követően Allison szerzett leindításos kosarat, majd Bálint újabb triplát, Bishop pedig egy duplát (61-54). Az így kovácsolt előnyből a negyed végére hat pont fórt tudott megtartani a DVTK (64-58).

A negyedik játékrész elején két vendég dupla után Bishop büntetőzött eredményesen (66-62), majd újabb négypontos különbségnél Crvendakic és Bálint váltott triplát (73-69), aztán a 35. percben Rasheed szép találat után soproni időkérés miatti állt a játék (75-69). Nem sokkal később 75-72-nél Bishop egy trojkát vert be, majd a palánk alól szerzett hihetetlen kosarat, de közben gyors válaszgólokat kaptak a hazaiak (80-76). Aztán Hartley vette hátára az övéit, a 3+2-ese között Szécsi vert be egy hármast (84-81). 42 másodperc volt hátra, amikor Czank kipontozódott, Hartley pedig két büntetőt értékesített (84-83), és nagyon kellett a pont a hazaiaktól. A kiélezett helyzetben az az Allison vállalkozott, akinek nem igazán ment ezen a napon, de klasszisát mutatja, hogy eredményesen fejezte be az akciót. És amikor az ellentámadásnál megszerezte a lepattanót a hazai együttes, tulajdonképpen eldőlt a meccs, főleg Bishop büntetői után (88-83). 2000 ember őrjöngött extázisban állva, ugrálva, hiszen 23 év után nyert bajnoki döntőben újra a diósgyőri csapat, és ez egyben azt is jelenti, hogy a vasárnapi soproni kirándulás után a jövő héten szerdán biztosan lesz még egy másik meccs Miskolcon.JEGYZŐKÖNYV

Aluinvent-DVTK – Uniqa-Euroelasing Sopron

90-86 (19-19, 21-21, 24-18, 26-28)

Msikolc, 2000 néző. V.: Cziffra, Győrffy, Farkas G.


Aluinvent-DVTK: CZANK (17/6), Rasheed (7), ALLISON (12), SZÉCSI (15/3), BISHOP (28/9). Csere: Dubei (-), BÁLINT (11/9). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

Uniqa-Euroleasing Sopron: Ciglar (2), Simon Zs. (8/6), HARTLEY (18/3), Stankovic (2), Krivacevic (12). Csere: KRNJIC (17), Gaucher (10/6), CRVENDAKIC (17/9). Vezetőedző: Sterbenz László.


Kipontozódott: Czank a 40., Ciglar a 40., Hartley a 40. percben.


Migiuel del Jesús López Alonso: – Jó mérkőzés volt, jó reklámja a női kosárlabdának, fontos, hogy ilyen jó színvonalú meccseket láthassanak a nézők. Mindkét csapatnak voltak jó szakaszai, és hibái is a meccs folyamán, mi azzal nyertünk, hogy a közönség volt a hatodik emberünk, és hozzásegítettek minket a sikerhez.

Sterbenz László: – Három dolgot kell kijavítanunk a következő meccsre. Az egyik, hogy centerhelyen ne ügyetlenkedjünk, a másik, hogy a mezőnyembereink a velük azonos színű mezben játszókhoz passzoljanak, a harmadik, hogy ellenfelünk ne dobhasson kétszer annyi büntetőt mint mi. Ha ezeket kiküszöböljük, akkor minden rendben lesz.


A három nyert meccsig tartó párharc állása: 1-1.

A két csapat a következő meccset vasárnap 18.30-tól Sopronban játssza.