DVTK vs. PEAC – A közönség is kell az egyenlítéshez

A diósgyőri szurkolótábor sokat jelent
A diósgyőri szurkolótábor sokat jelent - © Fotó: Homoky György
Miskolc – Hétfőn este Miskolcon folytatódik a csata a Diósgyőr – Pécs női kosaras párharcban.

A női kosárlabda NB I rájátszásában a két nyert meccsig tartó elődöntő második mérkőzését játssza hétfőn 18.30-tól a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK és a PEAC-Pécs. A párharcban 1-0-ra a pécsiek vezetnek, köszönhetően annak, hogy a csütörtöki első meccset, Baranyában 78-74-re megnyerték (a másik elődöntőben a Magyar Kupa-győztes Uniqa Euroelasing Sopron áll jobban, mivel a pénteki, soproni bajnokin 106-53-ra verte a CMB Caro Uni Győrt).

A csütörtökiről

A Pécs – Diósgyőr első menete a hajrában dőlt el, a PEAC javára. Hogy mivel volt jobb az első meccsen a fekete-fehér gárda? Erről Miguel del Jesús Lóepz Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője a következőket mondta:

– A Pécs győzelmének egyik oka az volt, hogy a mi az első negyed utolsó három percében picit leszakadtunk, és utána azon voltunk, hogy ezt a hátrányt ledolgozzuk. A harmadik negyed végére ezt sikerült is elérnünk, de ez a munka olyan extra energiákat vett ki belőlünk, hogy a végjátékra lecsökkent a koncentráció, és az előforduló hibáinkat ellenfelünk kihasználta – válaszolta a diósgyőri szakvezető, majd így folytatta: – A másik, ami ellenfelünket segítette, az volt, hogy sok második, sőt harmadik esélyt is adtunk a PEAC-nak, arra, hogy a támadásait eredményesen fejezze be, mert a védőlepattanók megszerzése terén elmaradtunk attól, ami korábban jellemezte a játékunkat. A harmadik pedig az, hogy a labdaszerzés terén erős ellenfelünk, a remélttől többször is élni tudott ezzel az erényével, és ezekből szerzett néhány kosarat.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a két meccs közötti időt mivel töltötte a csapat. A szakvezető elmondta, hogy pénteken a rekreáció jegyében délelőtt masszázs, jeges fürdő szerepelt a programban, délután videózás, szombaton az országos amatőr kosárlabda diákolimpia döntőjének szüneteiben két edzést is beiktattak, igaz kissé szokatlan időpontban, míg vasárnap egy délutáni tréning várt a csapatra, a meccs napjának délelőttjén pedig a szokásos dobóedzés.

Változás, változtatás

Azt is megkérdeztük Miguel del Jesús López Alonsótól, hogy van-e lehetősége valamilyen változtatására, hogy mivel lehet több, jobb a DVTK játéka, mint amilyen az első meccsen volt.

– Pénteken a játékosokkal leültünk, együtt közösen végigbeszéltük az első mérkőzés tanulságait, megnéztük, hol, miben hibáztunk. Persze nem azzal a céllal, hogy valakit bűnbaknak kiáltsunk ki, hanem, hogy ezek a hibák ne ismétlődjenek meg a mostani összecsapáson – válaszolt a spanyol edző, majd arra a közbevetésre, hogy ,,csak ennyi lehet a változás”, így folytatta: – Nem, nem egészen. De nagy taktikai hiba lenne elmondani előre, hogy mit és min akarunk változtatni. A két összecsapás között nagyon rövid idő van, nagy változásokat, változtatásokat nem lehet végrehajtani, de vannak ezért olyanok, amelyeket most másképp akarunk csinálni. Mondok egy példát: dolgoztunk azon, hogy a betegsége után az elődöntő első meccsét vállaló magyar válogatott kosaras, Szécsi Orsolya olyan játékot nyújtson, ami közelebb áll valós tudásához. Szerencsére egyre jobb egészségi állapotban van, és reméljük, hogy ez rá is, és a csapat egészére is pozitív hatással lesz.

Azt is felvetettük a szakvezetőnek, hogy az előny, amihez a Pécs jutott csütörtökön, tulajdonképpen óriási.

– A PEAC-nak sajátos stílusa van, védekezésben az első passzok megakadályozására törekednek, és támadásban megvannak a maguk specialitásai – mondta az Aluinvent-DVTK szakvezetője. – Mind a két csapat alaposan feltérképezte és ismeri egymást, ami számunkra plusz erőt, motivációt adhat, az a szurkolóink támogatása. Remélem sokan kijönnek és drukkolnak nekünk a lelátóról, és együtt, közösen elérjük a célt, az egyenlítést.

ÉM-BCS