Helyi gazdaság

2016.04.27. 11:21

Költségvetés - Mintegy 177 milliárd forint kiadással számolhat jövőre a KKM

Budapest - Összesen 177,33 milliárd forint kiadást és 8,1 milliárd forint saját bevételt irányoz elő a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) a 2017. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat.

Budapest - Összesen 177,33 milliárd forint kiadást és 8,1 milliárd forint saját bevételt irányoz elő a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) a 2017. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat.

A parlament honlapjára kedden késő este felkerült javaslat alapján a kiadások legnagyobb részét - 60,69 milliárd forintot - a külképviseletek igazgatására szánt működési kiadás jelenti, ehhez 7,31 milliárd forint működési bevétel társul.

A minisztérium központi igazgatására 9,26 működési kiadást és 121 millió forint működési bevételt irányoznak elő.

A KKM háttérintézményeként működő Külügyi és Külgazdasági Intézet fenntartása jövőre 180 millió forint működési kiadást jelent.

Nemzetközi tagdíjakra és európai uniós befizetésekre 15,15 milliárd forintot fordítanak.

A külföldi magyar kulturális központokat összefogó Balassi Intézetre 2,87 milliárd forint működési kiadást szánnak. A Nemzeti Befektetési Ügynökségnek 2,81 milliárd forint működési kiadás szerepel a költségvetési javaslat.

A határ menti gazdaságfejlesztési vajdasági programok támogatására 7,6 milliárd forint jut, a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiára pedig 5,2 milliárd forint. Egy-egy milliárd forintot szánnak az erdélyi és a felvidéki gazdaságfejlesztési stratégiára, fél-fél milliárd forintot pedig a horvátországi magyarok demokratikus közössége vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájára, valamint a muravidéki gazdaságfejlesztési stratégiájára fordítanának.

A törvényjavaslat szerint az államháztartáson kívüli szervezetek közül 150 millió forintot az európai önkormányzatok és régiók együttműködését segítő Európai Területi Társulások támogatására szánnak, 120 millió forintot pedig a Demokrácia Központ Közalapítvány és a Tom Lantos Intézet segítésére.

Nemzetközi fejlesztési együttműködésre és humanitárius segélyezésre 60 millió forint jut, a keleti partnerséghez kapcsolódó fejlesztési programok támogatására Ukrajnában pedig 40 millió forintot költenének.

Az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítésére 25 milliárd forintot fordít a tárca. Külgazdasági fejlesztési célelőirányzat címen 3,7 milliárd forint szerepel a javaslatban, a kötött segélyhitelezésre 579,3 millió forint jut.

A KKM felügyelete alá tartozó szervezetekre és szakmai programokra jövőre 703 millió forintot szánnak, kulturális diplomáciai projektek támogatására 650 millió forintot, az állami protokoll támogatására pedig 250 millió forintot költenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!