DVTK vs. Haladás – A hazai forma alapján…

Tóth Barnabás (15) döntötte el a tavaly augusztusi miskolci meccset
Tóth Barnabás (15) döntötte el a tavaly augusztusi miskolci meccset - © Fotó: ÉM
Miskolc – Szombaton 17 órától a Szombathelyi Haladás a vendég a Diósgyőri Stadionban.

Lassan, de biztosan közeledik a 2018/2019-es élvonalbeli bajnokság vége, már csak hét kör van hátra, és a táblázaton elfoglalt helyezések, a megszerzett pontok alapján a 7. MTK Budapest „alatt” lévő csapatok mindegyikét fenyegeti a kiesés veszélye. Ide tartozik a DVTK is, amely jelenleg 27 ponttal a még bennmaradó 10. helyen áll. A piros-fehérek számára azonban most egy olyan ­meccs jön, amelyet mindenképpen meg kell, kellene nyerni, lévén az utolsó Szombathelyi Haladás lesz szombaton a vendég az Andrássy úti arénában.

A maguk háborúja

Ezen mérkőzés fontosságát hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón Fernando Miguel Fernández Escribano, a DVTK spanyol vezetőedzője, aki a „nagyon” jelzőt is a „fontos” szó elé tette, és hozzáfűzte azt is, hogy két vereség után (DVSC 0–1, MTK 1–2) mindenképpen győzni szeretne a csapat. Az a csapat, amely egyébként az utolsó 6 hazai összecsapásán nem kapott ki. Azonban: amíg a vasiak az előző öt körben 9 pontot gyűjtöttek, a borsodiak mindössze 3-at, így inkább a vendég zöld-fehérek mutatnak felfelé ívelő formát.

DVTK vs. Haladás - Mi lesz a mérkőzés végeredménye?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

– Valóban ezt mutatja a statisztika, de azért mégiscsak utolsók, és 8 ponttal mögöttünk vannak. A Haladás jól erősített a télen, de nekünk meg vannak a céljaink, ráadásul itthon vagyunk, úgyhogy a 3 pont begyűjtése a cél – mondta a hispán szakvezető, aki arra a felvetésre, hogy miként lehet tűzben tartani, hozni a játékosokat, az alábbiakat felelte: – Tudja mindenki a keretben, hogy mi az, amiért küzdünk, amit el akarunk érni, hogy meg van a magunk háborúja, amelyet sikeresen akarunk megvívni. A koncentrációnak most kell a legmagasabb szinten lennie, és mindent meg kell tennünk azért, hogy még jobban eltávolodjunk a kieső zónától.

Megkapott instrukciók

Vélhetően a Haladás utolsó sansza lehet(ne) egy esetleges miskolci győzelem a bennmaradásra, így aztán az akarattal (minden bizonnyal) az ő oldalukon nem lesz gond, ezért a DVTK-nak ezen a téren minimum ugyanazt a szintet kell hoznia.

Ön szerint hányadik helyen végez a DVTK a 2018/2019-es szezonban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

– Így van, a győzelem iránti vágynak meg kell lenni valamennyi játékosban – értett egyet Fernando Miguel Fernández Escribano. – Azt nem tudom, hogy számukra ez az utolsó esély vagy sem, de nekünk kulcsmeccs, az biztos. Siker esetén 11 pontra lennénk tőlük, és a hátralévő 6 fordulóban már csak 18 pontért megy majd a harc. Illetve az is lehet, hogy a további eredmények is kedvezően alakulhatnak számunkra.

A diósgyőriek vezetőedzője válaszolt arra a felvetésre is, hogy készülnek-e külön az ellenfél egy-egy labdarúgójára, valamint arra, hogy a vágy és a koncentráció mellett mi kell még a 3 pont begyűjtéséhez.

– Egy edző látja, hogy az ellenfélnél éppen kik vannak formában, a Haladásnál Rui Pedrót és Bamgboyét mindenképpen ebbe a sorba kell tenni – árulta el a tréner. – A játékosok személyre lebontva megkapják a megfelelő instrukciókat, aztán vagy bejön, vagy nem. Játékban az MTK ellen, a támadó harmadukban a döntéseink minősége nem volt megfelelő, sokat dolgoztunk azon a héten, hogy ezen javítsunk. A Haladás egy szervezett együttes, jól keresik és találják meg az üres területeket, erre figyelnünk kell.

Élesedik a küzdelem, így talán a szokásosnál még fontosabb, hogy a labdarúgók pszichésen is a legjobb állapotban legyenek.

– Az ezzel foglalkozó profi szakemberek sokat segíthetnek, nekünk is van két ilyen munkatársunk, akik akár engem is elláthatnak jó tanácsokkal – tette hozzá Fernando Miguel Fernández Escribano. – A leglényegesebb, hogy a játékosok tisztában legyenek a céllal az elejétől kezdve. Aktív játékosként, Spanyolországban mindig dolgoztam pszichológussal, és működött. Itt azért megjegyezném: mi arra készültünk egész évben, hogy a bennmaradásért kell csatáznunk, lehet, egy-két klubnak, akik ugyanúgy a lenti régióban tanyáznak, újdonság, új helyzet, így nekik talán még ezzel a szituációval is meg kell küzdeniük.

ÉM-MI


A várható kezdő

A DVTK-nál Makrai, és Ivánka – sérülésüket követően – nincsenek még játékra kész állapotban, Bárdos műtét után van, a kameruni Ousman sem bevethető, valamint Márkvárt öt sárga lap miatt eltiltott. Karan és Tóth B. ugyanakkor visszatérhetnek.

A Diósgyőr várható kezdőcsapata: Antal – Brkovic, Karan, Tamás – Shestakov, Hasani, Szabó, Tajti, Juhar – Mihajlovic, Vernes (Prosser).