Helyi közélet

2019.02.26. 13:48

A tengeri akvárium a természetet utánozza

Miskolc - Nem szükséges a tengerpartra elutaznunk, hogy gyönyörű halakat láthassunk.

Miskolc - Nem szükséges a tengerpartra elutaznunk, hogy gyönyörű halakat láthassunk.

A város egyik legszebb tengeri akváriumának helyszínén jártunk. Megismerkedtünk a barátságos, angolnához hasonlító, pettyes murénával és lakótársaival: az íjhallal és a tűzhalakkal. Emellett megtekintettük a dekoratív kőkorallokat és a lágykorallokat. A vízi csoda tulajdonosa erről a tetszetős, de rendkívül időigényes és költséges hobbiról számolt be szerkesztőségünk tagjainak, amelyet mára profi szintre fejlesztett.

Fontos az előkészítés

– Gyerekkoromban indult nálam a halak szeretete, ugyanis ötévesen kaptam az első akváriumot édesapámtól, ami az egész életemre hatást gyakorolt. Körülbelül húsz évvel ezelőtt, írásos anyag nélkül, saját tapasztalatokkal jutottam el a kezdeti haltenyészetektől odáig, hogy hivatásszerűen foglalkozzak díszhalakkal. Ha jól tudom, rajtam kívül még ketten ásták bele ilyen komolyan magukat tengeri akvarisztikába a régióban, de a városban én vagyok az egyetlen. Első körben természetes élőhelyükről: a Távol-Keletről, a Karib-tengerről, Dél-Amerikából és a trópusi vidékekről szereztem be az állatokat halfarmokról, de ezek közül csak néhány volt tenyészthető, bár a korallokkal kicsit könnyebb a helyzet – kezdte a beszélgetést Iglai Gyula Norbert.

A tengeri akvarisztika több ponton is eltérést mutat az édesvízi díszhalak tartásától.

– Amíg a legtöbb édesvízi díszhal már könnyedén megél csapvízben is, addig a tengeri halak tulajdonképpen desztillált vizet igényelnek, amelyet ozmózisos rendszerrel és szűréssel állítunk elő. Ehhez keverjük hozzá a mesterséges sókeveréket, amelyet nyomelemekkel szoktak dúsítani. Az akvárium beindítása körülbelül egy-két hónapot vesz igénybe a feltöltéstől számítva. Első körben néhány egyszerűbben tartható élőlényt szoktunk beletenni, lágykorallokat, egy-egy bohóchalat, korallsügért és kaudernit. Később lehet másféle halakat, tengeri sünt, csillagot és kemény korallokat vagy tengeri rózsát is beszerezni, amelyek nem növény, hanem mind állatfajok – magyarázta a szakember.

Központi kérdés a víz

– Mivel trópusi állatokról van szó, ezért célszerű az akvárium hőmérsékletét 24 és 28 fok között tartani. Általában mindig a meleg a nagyobb probléma nyáron, ami ellen speciális klímaberendezés használható. A halak és a korallok 25 fok körül érzik magukat a legjobban, mert az algaképződés itt még kevésbé aktív. A minimum 100 literes akvárium tisztítása egy speciális gépészeti megoldással történik, amely szűrők segítségével biztosítja a víz cirkulációját, illetve legalább havonta még ezenfelül is a víz öt százalékának cseréjére van szükség. Az elpárolgott édesvizet szintén pótolnunk kell, amire manapság már automatizált rendszereket használnak – mutatta be az akvarista.

A kékes fény ajánlott

A világítással jól lehet szimulálni a természetben található napfény hatásait.

– Ahogy haladunk lefelé a tengerben, elnyelődnek a színek és eltűnnek a fehér és piros spektrumok. Azok az élőlények, amelyek mélyebben élnek, szinte az egész életciklusukat kékes fényben töltik. Ma már léteznek teljes spektrumú LED-izzók, amelyeket vegyesen érdemes alkalmazni. Arra is ügyelni kell, hogy hirtelen ne kapcsoljuk föl a fényt a halakra. Van egy átmeneti hajnalodás, aztán a teljes nappali megvilágítás és egy szürkületi, esti időszak az éjszakai holdfénnyel. Nincs két egyforma akvárium, attól függően változhatnak az igények, hogy milyen külső környezetbe helyeztük el a rendszert. A dekoráció száraz és élő kövekből áll kisebb élőlényekkel, kiegészítve előre csomagolt baktérium kultúrával. A talaj pedig koralltörmelékből vagy kisebb élőlényekből állhat – foglalta össze Iglai Gyula Norbert.

A halak etetése általában napi rendszerességgel, egy vagy két alkalommal történik.

– Jobb, ha egyszeri etetésre kevesebbet adunk és inkább több alkalommal tápláljuk őket, mivel a természetben ezek az élőlények folyamatosan táplálkoznak. A díszhalaknak előre gyártott, illetve természetes planktonikus eledeleik vannak, amelyeket mélyfagyasztott állapotban kapunk meg. Természetesen oda kell figyelni rá, hogy milyen halról van szó, mert némelyiknek kicsit több növényi tápanyagra van szüksége. A legelterjedtebb haleledel a tengeri alga, amit szárított formában lehet odaadni – zárta beszélgetőtársunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában