Friss hírek

2009.09.23. 13:17

Fidesz: megmagyarázhatatlan tõkevándorlás a Rác-fürdõnél

<p>Ismét a legfõbb ügyészhez fordul a fõvárosi Fidesz-frakció, ezúttal a Rác-fürdõ beruházás kapcsán. György István frakcióvezetõ-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, megmagyarázhatatlan, hogy miért volt szükség az önkormányzati tulajdonú fürdõ magánkézbe szervezésére, ezzel milliárdos kárt okozva a fõvárosnak. Az ellenzéki párt felszólította az önkormányzat illetékeseit, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat a Rác-fürdõ projekt fõvárosi vagyonvesztésének elkerülésére.</p>

Hasonló technikát alkalmaztak a Rác-fürdõ beruházás kapcsán, mint annak idején az elõprivatizációk során, amikor az állami vagyont kft-kbe fektették, majd a tulajdoni hányadot "átcsempészték" magánszemélyeknek - fogalmazott György István. A fõvárosi politikus szerint milliárdos összegtõl esik el a fõváros azzal, hogy a projekt megvalósítására létrehozták a Rác Nosztalgia Kft-t. Ebbe a Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Zrt. 25 százalékban szállt be, 75 százalékban pedig magánszemélyek. A kft. tõkéje egyébként az alapításkor 3 millió forint volt, ami elenyészõ egy százmilliós beruházáshoz, a finanszírozó banknál azonban magát a fürdõt nevezték meg ingatlanfedezetként. György István szerint gyakorlatilag annyi történt, hogy a kft. vissza nem térítendõ állami támogatást kapott ezzel. A fõvárosi frakcióvezetõ-helyettes szerint ha a fõváros maga vitte volna a beruházást, akor 8 milliárd forintja maradt volna, ezzel azonban 75 százaléka most magánkézbe került.

A politikus arról is beszélt, a beruházásban szereplõ két ingatlan megvalósításáról szóló szerzõdést minden indoklás nélkül többször módosították, ebbõl négyszer tolták ki a határidõt kötbér és szankció nélkül. Hozzátette, a telken épített luxusszálloda ingyenes földhasználati jogot és szabad vízhasználatot is kapott. A politikus szerint a luxusszolgáltatásokat csak kevés budapesti engedheti meg magának, így gyakorlatilag egy tradícionális fürdõt csempésztek ki a fõvárosi vagyonból egy projektre építve.

A Fidesz felszólítja az önkormányzat illetékeseit, hogy kezdjenek tárgyalásokat a bevitt vagyon szerinti pozíció visszaszerzésére, egyúttal a legfõbb ügyésztõl is vizsgálatot kérnek, hogy történt-e bûncselekmény az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!