Friss hírek

2008.09.24. 10:33

"Kórkép" az európai városokról

<p>Szinte minden európai városban csökken a népesség, és egyre nagyobb a különbség az egyes városok különböző kerületei között. Egyebek mellett erre a megállapításra jutott az Európai Bizottság és az Eurostat, az Unió statisztikai hivatala közös felmérése. 321 uniós város állapotát mérték fel, a népesség elöregedésére, a bevándorlásra, a lakóhelyre és a környezetre összpontosítva - derül ki az Eurostat közleményéből.</p>

Számos európai városban -különösen Közép- és Kelet-Európában- csökken a népesség. Ez egyaránt magyarázható a kivándorlással, valamint azzal, hogy egyre többen költöznek ki a "zöldbe". Eközben bizonyos nagyvárosok lélekszáma nő. Spanyolországban, Írországban, Görögországban és Finnországban is vannak olyan városok, ahol többen élnek, mint korábban. Ez részben az uniós és Unión kívüli országokból történő bevándorlásnak tudható be.

A munkanélküliséget tekintve gyakran nagyobb az ugyanazon város különböző kerületei közötti különbség, mint az Unió városai és régiói között. A felmérés Hamburgot, Athént, és Pozsonyt említi példaként. Az egyik megoldandó feladat az, hogy elkerüljék a nagy városokra jellemző "gettósódás" jelenségét.

Kiderült az is, hogy egyes európai városokban, például Drezdában a hulladék csaknem 80 százalékát újra tudják hasznosítani. Brüsszel viszont a hulladék több, mint kilencven százalékát elégeti. 180 városban vizsgálták a szemétgyűjtési szokásokat, az adatok szerint 67 település használ nyílt szemétlerakó telepeket a hulladék 80 százalékának összegyűjtésére.

Az "állapotfelméréshez" az adatokat 2006-ban és 2007-ben gyűjtötték össze, és a 2004-es évre vonatkoznak. 362 várost vontak be a felmérésbe, amelyből 321 az Európai Unió területén található. E városok össznépessége 120 millió fő, ami az európai népesség több mint negyedét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!