DVTK utánpótlás edzőközpont: Alapkő lerakva, decemberre lehet kész az épület

Akt.:
Elhelyezték a Diósgyőri VTK labdarúgó-edzőközpont alapkövét
Elhelyezték a Diósgyőri VTK labdarúgó-edzőközpont alapkövét - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Diósgyőrben 2 milliárd forintból építhetnek utánpótlás edzőközpontot.

A DVTK labdarúgó utánpótlás edzőközpont főépületének ünnepélyes alapkőletételét tartották szerdán Diósgyőrben. Nem csak gödröt ástak az időkapszulának, amelyben többek között az építmény terveit helyezték el, hanem színpadot állítottak emelvénynek, sátrat építettek az eső miatt, és rávettek több tucat utánpótláskorú játékost, hogy jelenlétével emelje az eseményét fényét.

2

Három beszéd is elhangzott, az NB I-es labdarúgócsapatot működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Tamás többek között a megjelent fiatalokról is szót ejtett, mondván ez a beruházás az ő jövőjüket jelenti, majd beszélt az első csapat közelmúltbeli sikereiről, arról, hogy kiknek az anyagi vállalásával készül majd el az utánpótlás központ, ami világszínvonalú lesz, továbbá arról, hogy ennek elkészülte után itt teljesedhet ki az utánpótlás játékosok pályafutása. Miskolc alpolgármestere, Pfliegler Péter a miskolci sport erejéről, a Diósgyőr 105 évéről, – a labdarúgáson kívül más sportágakat, a jégkorongot, a vízilabdát említve – megjegyezte, hogy a kormány felfigyelt erre, és a három szintes épületről szólva, azt mondta, hogy ez egy mérföldkő; szavai szerint ezzel a DVTK a régió központja lehet, és mind az egyéni, mind a csapatsportágakban tovább erősödhet. A harmadik beszédet Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára mondta (erről részletesen keretes anyagunkban), majd a kivitelező cég névében, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója adott át egy 1 millió forintos csekket Bacsa Patriknak, aki mint a klub saját nevelésű játékosként az utánpótlást képviselte a színpadon.

Alapkőletétel

Az alapkövet, pontosabban ez alá az időkapszulát Kiss Norbert, Szabó Tamás, Pfliegler Péter, valamint Varga László, a térség országgyűlési képviselője és Csöbör Katalin, a DVTK tanácsadó testületének tagja, országgyűlési képviselő helyezte el az épület helyén.

3

Az, hogy mekkora területű építmény áll majd itt, mennyiből, milyen forrásból készül el és mikorra lesz készen, a nagy nyilvánosság előtt nem hangzott el, de az ünnepélyes pillanatok után ezt is megtudtuk, és ez megegyezik azzal, amelyről e témában már korábban írtunk. A DFC Kft.-nek a Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott sportágfejlesztési terve részeként két lépcsőben megvalósuló projektjének (az elsőben az épület, másodikban játékterek kerülnek fel-, illetve kiépítésre) várható összköltségvetése 2 milliárd forint lesz. Ebből 1,4 milliárd TAO-s támogatás, 600 millió pedig az önrész, utóbbit a DFC Kft. két háttértulajdonosa, az Arago-csoport és a miskolci önkormányzat biztosítja fele-fele arányban. A háromszintes épület összességében 3000 négyzetméter lesz, és a Market Építő Zrt. kivitelezésében a tervek szerint ez év decemberére készülhet el.

ÉM-BCS


1


A megnyitón, a színpadon

 • Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára
 • Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere
 • Szabó Tamás, a DVTK csapatát működtető Diósgyőr FC Kft. ügyvezető igazgatója
 • Scheer Sándor, a kivitelező cég, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója
 • Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának elnöke
 • Varga László, a térség országgyűlési képviselője
 • Csöbör Katalin, a DVTK tanácsadó testületének tagja, országgyűlési képviselő
 • Bekő Balázs, a DVTK NB I-es labdarúgócsapaténak vezetőedzője
 • Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója
 • Visinka Ede, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatának másodedzője
 • Borbély Erik, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatának erőnléti edzője
 • Bacsa Patrik, a DVTK saját nevelésű játékosa
 • Nemes Milán, a DVTK saját nevelésű játékosa
 • Koman Vladimir, a DVTK csapatkapitánya
 • Oláh Ferenc, a DVTK aranycsapatának tagja
 • Veréb György, a DVTK aranycsapatának tagja
 • Salamon József, a DVTK aranycsapatának tagja
 • Tatár György, a DVTK aranycsapatának tagja

A lélek erőssége, a szikla, az alvó ember és a hal

Az alábbiakban Kiss Norbertnek, az Emberi Erőforrások Minisztériuménak sportét felelős helyettes államtitkárának az ünnepségének elhangzott beszédét közöljük, szokásainktól eltérően, teljes terjedelmében:„Van egy mondat, ami belém ivódott már kisgyerek koromban, ami így hangzik: csak a Diósgyőr! Ezért itt kellett, hogy legyek. Amikor édesapámmal jártam itt kicsi gyerekként, akkoriba bármelyik csapat érkezett ide, egy kicsit félt. Most mi ideküldtünk nektek Székesfehérvárról egy edzőt, hogy ezt a félelmet elvegye tőletek, úgyhogy már most büszke vagyok rátok székesfehérváriként, hogy adhattunk valamit a diósgyőri csapatnak. A tulajdonos tapsolt, köszönöm szépen ez a legnagyobb elismerés (Leisztinger Tamás tetszésnyilvánítására reagálva, ami után mások is tapsolni kezdtek a viccnek szánt megjegyzésén – a szerk.). Amiért én most itt vagyok az az, hogy három fontos dologról röviden – Bekő Balázs kérésének is megfelelően – beszéljek. Az egyik, hogy az okos ember mindig sziklára épít, ez az edzőközpont pedig olyan sziklája lesz a borsodi, miskolci és a diósgyőri labdarúgásnak együttesen, amire érdemes lesz építeni. Don Bosco Szent Jánosnak az édesanyja azt mondta, hogy az alvó ember nem tud halat fogni, tehát ha tovább csináltuk volna azt, ami az elmúlt időszakban történt a magyar labdarúgásban, akkor ahhoz az emberhez hasonlítanánk, aki a pecabot mögött elalszik, aztán amikor reggel felkel, csodálkozik, hogy nem történt semmi. Ezt itt felismerték Diósgyőrben, és nagyon köszönöm azoknak, akik ezt a nagy lépes megtették. Köszönöm a tulajdonosnak, köszönöm a városnak, hiszen egy olyan polgármesterük van, aki reggel 7-kor és este 11-kor is felhívott ebben a témában, hogy ennek mennie kell. És köszönöm azoknak a szülőknek, akik elengedik ezeket a gyerekek labdarúgónak, és bíznak abban, hogy egyszer majd az Oláh, Veréb, Salamon hármas dicsőségére juttatják a Diósgyőrt, és biztos vagyok benne, hogy ez így is lesz. A legfontosabbról, egy-egy mondatban a végén szeretnék beszélni, Ha Ti srácok, vagy a lányok, akik a labdarúgást választják, azt gondolják, hogy ez csakis kizárólag a fizikai győzelemről szól, a gólról, arról, hogy kapuba kell juttatni a labdát, akkor nagyon nagyot tévedtek. Ha ez az edzőközpont csak azt a célt szolgálja, hogy Ti erősek legyetek, ha csak azt a cél szolgálja, hogy minél jobbak legyetek a labdarúgásban, akkor ez az edzőcentrum nem ér semmit. Egyetlen egy dolog hiányozhat, és jelenleg is hiányzik szerintem is a magyar labdarúgásból, a legfontosabb, a léke erőssége. A lélek erőssége nélkül nincs a magyar labdarúgásban siker. És ezt a lelket nem lehet úgy megerősíteni, hogy közben elfelejtjük, azt a fanatizmust, amit a szurkolóitok és egyébként a környezetetek ad. Diósgyőri szurkolókkal szembe nézni veszélyes, legyen ugyanilyen veszélyes a diósgyőri pici labdarúgó csemetéktől a legnagyobbakig. Köszönöm szépen, hogy itt lehetek, Isten áldjon benneteket, Javaslom a tulajdonosnak, hogy a lelki központot is helyezzék el az edzőközpontban.”
hirdetés
hirdet�s