DVTK: újra éled a spanyol vonal

Akt.:
Szabó Tamás, a DVTK labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatója
Szabó Tamás, a DVTK labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatója - © Fotó: Homoky György
Miskolc – Azon dolgoznak, hogy a DVTK a júliusi Európa Liga meccsét Diósgyőrben játszhassa. Interjú Szabó Tamással, a DVTK labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatójával.

A DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatójával, Szabó Tamással beszélgettünk.

– Hivatalosan a jövő héten kedden lesz öt hónapja, hogy a DFC Kft. ügyvezetőjeként dolgozik, de mivel előtte felügyelő bizottsági tagja volt a szervezetnek, a tavalyi év utolsó hónapjaiban pedig már amolyan „segítő családtagként” részt vett az operatív munkában, több hónapos kezdeti időszakon van túl. Melyik témakör vitte el eddig a legtöbb idejét?

Szabó Tamás: A finanszírozás kérdése, az ezzel kapcsolatos problémáknak a kezelése.

– A múlt hónapban nyilvánosan is elérhetővé vált a DFC Kft. 2013. évi gazdálkodási jelentése, amelyben a mérleg szerinti eredmény 543 millió forint, vagyis több mint fél milliárd hiányzott ahhoz a tavalyi év végén, hogy egyensúlyban lévő gazdálkodásról lehessen beszélni. Ez elég súlyos örökség…

Szabó Tamás: Azért ez részben a finanszírozásnak a struktúrájából is adódik, vagyis hogy a tulajdonosi befizetések milyen formában érkeznek. De ezen túlmenő azért az is biztos, hogy változtatni kell a szemléleten, pénzügyi szempontból szigorúbb gazdálkodásra van szükség. Mindenkinek, aki ennél a labdarúgó klubnál dolgozik, tudomásul kell vennie, hogy ez egy gazdálkodó szervezet, ahol a kiadásoknak és a bevételeknek egyensúlyban kell lenniük, a hosszú távú biztonságos működtetés érdekében.

– Ezek szerint a miskolci önkormányzat által néhány napja megszavazott, egyszeri, rendkívüli 150 millió forintos támogatásnak már régen megvan a helye, az, hogy hová kell költeni.

Szabó Tamás: Ez az összeg, amelyet ezúton is köszönünk a miskolci polgármesternek, és a képviselő-testületnek, nagyban segíteni fogja gazdálkodási céljaink elérését.

– Úgy hallani, hogy a pénzügyeken túl, jó pár személyzeti üggyel is foglalkoznia kellett az elmúlt hónapokban.

Szabó Tamás: Volt ilyen, de ez egy teljesen természetes folyamat. Nekem az előző ügyvezetőtől eltérő elképzeléseim vannak sok mindenben, és akadtak olyan munkatársak, akik rájöttek, hogy az új struktúrában nem tudnák ugyanazt a munkát végezni, amit korábban szívesen csináltak, és elköszöntek. Lehet, hogy lesz még ilyen, és persze olyan is, hogy valakitől a menedzsment kezdeményezésére válunk meg, ha azt látjuk, hogy azoknak a céloknak az elérése, amelyeket kitűztünk, nem teljesült, vagy nagy veszélyben van az elérése.

– Ha már az eltérő elképzelésekről esett szó, ebbe a vonulatba tartozik a korábban három fővel, Bihall Tamás, Tóth László és Sándor Attila részvételével felállított Tanácsadó Testület. Meddig jutottak el ezen a téren?

Szabó Tamás: A megalakulás után azon dolgoztunk az említett személyekkel, hogy ezt a kört kiszélesítsük, megtaláljuk azokat az embereket, akik tenni tudnak, és tenni is akarnak a DVTK-ért. Úgy tűnik, hogy vannak ilyenek, és éppen a jövő héten fogunk tartani egy olyan összejövetelt, amelyen a helyi társadalmi élet további jelentős képviselői kerülhetnek be ebbe a Tanácsadó Testületbe.

– A személyek látszódnak, vagy már a tettek is?

Szabó Tamás: Szerencsére mind a kettő. Hogy példát is mondjak: a társasági adó év közbeni összegyűjtése nagyon nehéz feladat, mert a cégek jellemzően az év utolsó hónapjában teljesítik ezen kötelezettségeiket. Mivel az előző évben a DFC Kft.-nek és az utánpótlás csapatokat működtető DVTK sportegyesületnek nem sikerült feltöltenie a TAO-s kvótáját, így ebben kértünk segítséget a Tanácsadó Testület jelenlegi és jövőbeni tagjaitól, és örömmel mondhatom, hogy több tízmillió forintot sikerült összegyűjtenünk a közreműködésükkel. De ez csak az egyik téma, hiszen említhetném azt is, hogy rengeteg új, helyi és környékbeli szponzorunk van. Ez elsősorban a reklámtáblák kihelyezésénél látható, de ezen kívül azon is nagy erőkkel dolgozunk, hogy Borsodi Sörgyár-szintű, léptékű támogatót találjunk, mert ilyen nagy szponzorokkal lehet érdemeben előre mozdítani a csapat anyagi lehetőségeit.

– A nemzetközi porondon való szereplés ténye mennyire hatott élénkítően az újabb támogatók megszerzése terén?

Szabó Tamás: Egy héten át tartó bizonytalanság volt az ügyben, hogy indulunk-e vagy sem, így csak a múlt héten tudtuk elkezdeni erre építeni a potenciális támogatók megszólítását, úgyhogy még korai erről bármit is mondani. A nemzetközi szereplésnek egyébként akkor lenne igazán értéke a támogatók körében, ha rendszeresen, évről évre kijutna a csapat a EL-be, vagy a BL-be.

– Ehhez erős, erősebb játékoskeret kell, ahhoz pedig pénz. Lesz?

Szabó Tamás: A nemzetközi kupákban tavaly elindult magyar csapatoknál is látszott, hogy semmire sincs garancia, a miénknél háromszor, négyszer nagyobb költségvetésű klubok sem tudtak egy kört túlélni. A költségvetésünket nem lehet egyik napról a másikra megtöbbszörözni, úgyhogy jelen helyzetben abban gondolkodunk, hogy egy hazai vizeken eredményes csapatot csináljunk, és ezt tegyük próbára nemzetközi szinten. Több mint harminc éve nem játszott ilyen rangos meccset a DVTK, mint most fog, és persze boldogok lennénk, ha sikerülne egy kört tovább menni az Európa Ligában, de nem szabad magunkat áltatnunk, a csoportkörbe jutás az ma még csak egy szép álom. Persze az álmok is valóra válhatnak, hiszen ki gondolta volna egy éve, hogy Sivic Tomislavval két kupa döntőjébe is bejut a csapat, és hogy szinte a bajnokság végig harcban lesz a dobogós helyért?

– Milyen hatással van azon játékosokra az EL indulás, akik itt voltak és lejáróban van a szerződésük, illetve, akiket más klubtól szeretnének szerződtetni?

Szabó Tamás: Ez egyének döntései szerintem többségében függetlenek az EL szerepléstől. Valahogy a játékosok teljesen tisztában vannak – nem csak nálunk, hanem szerte az országban, világban – egymás fizetésével. Akiket megkerestünk, tudják milyen bérszínvonalat ajánlhatunk, de ettől függetlenül előfordulnak extra igények. Azzal aligha tudunk mit kezdeni, ha egy játékos, aki eddig nálunk volt, és lejáróban van a szerződése, a dupláját kéri annak, amit eddig fizettünk neki. Az ilyen igényeket nem tudjuk kielégíteni, de szerintem ezzel az is tisztában van, aki ezt kéri, aminek az lehet a magyarázata, hogy nem akar itt maradni, csak másra tolja át a döntés felelősségét. Van ilyen is, de szerencsére a többség azért reálisan látja a lehetőségeket.

– Az elmúlt hónapok átigazolási trendje úgy nézett ki, hogy csak a szabadon igazolható játékosok közül szemezgettek. Lesz-e, lehet-e ebben változás?

Szabó Tamás: Nincs olyan utasítás, hogy csak szabadon igazolható labdarúgóval tárgyalhat Árki Gábor sportigazgató. Ha találunk olyan perspektivikus fiatal játékost, akit érdemes az élő szerződéséből kivásárolni, mert egy bizonyos idő letelte után a nemzetközi piacon értékesíthető lesz, akkor ezeket a lehetőségeket igyekeznünk kell megragadni.

– Futács Márkó is ilyen?

Szabó Tamás: Neki élő szerződése van a Leicester Cityvel, és elsősorban az angol csapaton múlik, hogy miként alakul a jövője. Arra kértem Árki Gábort, hogy próbáljon mindent megtenni annak érdekében, hogy nálunk maradhasson, de nyilván azért az erre fordítandó anyagiak behatároltak. Márkó pályára lépett a magyar válogatottban, egy angol klub játékosa, és bizonyára vannak lehetőségei, megkeresései külföldi csapatoktól, és ezek között lehet olyan, akivel mi nem fogunk tudni versenyre kelni akár a klubnak, akár a játékosnak tett ajánlat terén. Viszont mellettünk szól, hogy a Márkó jól érezte magát nálunk, és szívesen maradna ha úgy alakul. (A pénteki hírek szerint Futács Márkó Törökországban folytatja – a szerk.)

– Az EL-szerepléshez azért kell a keret és a meccset is le kell majd játszani valahol…

Szabó Tamás: Kezdem a stadionnal. Miskolc város vezetésével együtt nagyon szeretnénk ha az első kör hazai EL-meccsét Diósgyőrben rendeznénk meg, úgyhogy ha sikerülne a minimális UEFA követelményeknek megfelelni, akkor lehet, hogy nem kell másik városba mennünk. Ellenkező esetben elsősorban Debrecen és Nyíregyháza jöhet szóba. Ami pedig a játékoskeretet illeti: nem ideális, hogy ilyen korán kell meccset játszani, hiszen a labdarúgók többségét június végéig szerződés köti klubjaikhoz, és ahhoz, hogy egy másik sportszervezettől érkezve nálunk edzésbe állhassanak az alapozás kezdetén, több körös egyeztetésekre van szükség. Valószínűleg nem lesz teljes a keretünk az EL rajtjára, hiszen az első meccs, vagyis július 3-a és augusztus 31-e, az átigazolási időszak lejárta között még rengeteg idő van, és sok labdarúgó kivár. De lesznek új játékosaink, néhány napon belül 2-3 friss igazolást valószínűleg be fogunk tudni jelenteni. És lesznek majd olyanok is, akiket megnézünk, akik próbajátékra jönnek hozzánk. Van egy spanyol vonal, amin keresztül fiatal ibériai labdarúgók érkezhetnek, olyanok, akik hazájukban az első csapatba ugyan nem tudnak még folyamatosan bekerülni, de mivel tehetséges és motivált játékosok, nálunk reményeink szerint fel tudják építeni magukat. Megjegyzem: számos más területén is szeretnénk nyitni Spanyolország felé, mert van mit tanulni onnan.

– Berecz Csaba –