DVTK: Szeptember közepéig mindenképp el kell dőlnie

Szabó Tamás
Szabó Tamás - © Fotó: Ádám János
Miskolc, Rimaszombat – Rimaszombat mellett azért van alternatív helyszín is a Felvidéki Akadémiára.

A magyar kormány még tavaly nyáron ítélt meg, különített el 1,5 milliárd forintot arra, hogy a DVTK futballakadémiát hozzon létre Szlovákiában, a Felvidéken. Később kiderült, hogy a célváros Rimaszombat, ahol az akadémiai épület mellett edzőpálya-beruházások is megvalósulnának. Az elképzelések szerint a megalapított közös cégben a magyar félnek 51 százalék, Rimaszombatnak 49 százalék részesedése lenne – vagyis bizonyos forrásokat a DVTK, másokat, miként eddig is, Rimaszombat városa biztosítana.

A részletekben rejlik

Azóta többször is írtunk a témáról, de hivatalos bejelentés az egyezségről, hogy indulhat a projekt, mindmáig nem történt. Az ügyben megkerestük Szabó Tamást, a DVTK beruházási és üzemeltetési ügyvezető-helyettesét, aki ezen infrastruktúraberuházást is irányítja.

– Több egyeztetésen vagyunk már túl, legutóbb például szerdán találkoztam Rimaszombat polgármesterével – mondta lapunknak Szabó Tamás. – Próbáljuk véglegesíteni a szerződés pontjait, ez egy kicsit problémás folyamat, nem megy olyan gyorsan. Igazából szeptember közepét tűztük ki olyan dátumnak, amikorra el kell dőlnie, hogy Rimaszombaton meg tudjuk-e valósítani ezt a projektet. Több támogató döntés is született már, de nyilván az ördög a részletekben rejlik, úgyhogy ezért nincs még kész a végleges szerződés. Készültek ebből különböző változatok, de voltak még kérések, amelyeket az önkormányzat megfogalmazott. Az ideális helyszín Rimaszombat lenne, 95 százalék, hogy itt is valósul meg a beruházás, de nyilván vannak alternatív helyszínek, ha ez valamilyen oknál fogva mégsem jönne össze. A személyek, a jelöltek, hogy kik vennének részt a munkában, már megvannak, de jelenleg még várnak.

MI


A háttérről

Mivel határon túli beruházásról van szó, nem lehet közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumával szerződni, szükség van a szakági sportszövetség közbeiktatására, ami azt jelenti, hogy a projekt finanszírozásához szükséges anyagiakat a Magyar Labdarúgó Szövetségtől kapja majd meg a DVTK, és azt a szükséges iratok, dokumentumok megléte után lehet majd lehívni.