Friss hírek

2008.12.14. 14:38

Bush meglepetés búcsúlátogatása Irakba

<p>George Bush amerikai elnök hivatali idejének utolsó látogatására érkezett Irakba vasárnap - közölte a Fehér Ház. Az Egyesült Államok elnöke az Irakkal kötött új biztonsági megállapodás megünneplésére utazott negyedik alkalommal a közel-keleti országba, ahol iraki vezetőkkel is találkozik, egyúttal köszönetet mond az ott állomásozó amerikai csapatoknak.</p>

George Bush teljes titokban indult el utolsó látogatására Irakba az Egyesült Államok elnökeként, egy nappal azután, hogy Robert Gates védelmi miniszter Washington elkötelezettségéről biztosította szövetségeseiket Bagdadban. Bush a nemrég elfogadott iraki-amerikai biztonsági megállapodás megünneplésére érkezett az országba.

A biztonsági megállapodás értelmében az amerikai csapatoknak a jövő év közepéig ki kell vonulniuk a településekről, 2011 végéig pedig az országból. A megállapodás az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) idén év végén lejáró mandátumának helyébe lép.

Az amerikai elnök a Fehér Ház tájékoztatása szerint iraki vezetőkkel fog találkozni, valamint köszönetet mond az amerikai csapatoknak. Jelenleg nagyjából 150 ezer amerikai katona állomásozik Irakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!