Friss hírek

2010.04.19. 10:56

VULKÁNI HAMU: Megkezdte a visszatérést a Discovery- a NASA szerint nincs továbbra sincs hamu-veszély

<p>Megkezdte a visszatérést a Földre a Discovery hétfõn reggel - közölte a NASA. Az Amerikai Ûrkutatási Ügynökség bejelentése szerint az ûrsikló greenwichi középidõ szerint délután háromnegyed egy körül landol a floridai Kennedy Ûrközpont területén.</p>

Vasárnapi közlését megerõsítve a NASA bejelentette, hogy az idõjárás jelentések és a mérések alapján a Discovery ereszkedésére és leszállására nem jelent kockázatot az izlandi vulkán hamufelhõje. "Az idõjárási helyzet mindig képlékeny, folyamatosan figyeljük a változásokat."- közölte a houstoni irányítás. Bryan Lunney a NASA repülési felügyeleti igazgatója szerint szükség esetén a Discovery Föld körüli pályán tud maradni szerdáig.

A Discovery 14 napos missziója rekord volt a maga nemében. Most elõször történt meg, hogy négy nõ volt egyszerre az ûrállomáson. Ugyancsak ez volt az elsõ alkalom, hogy egyszerre két japán asztronauta tartózkodott a kozmoszban. Az ûrrepülõgéppel dokkolt április 7-én két amerikai és egy japán nõ, Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson valamint a japán Jamazaki Naoko, míg a Szojuz TMA-18 orosz ûrhajóval április 4-én érkezett az ugyancsak amerikai Tracy Caldwell Dyson.

A Discovery több tonna utánpótlást, több zsák tudományos felszerelést, köztük a külsõ szerelési munkákhoz szükséges ûrruhákat szállított az állomásra. Ez volt a NASA idei második, míg a Discovery ûrsikló utolsó elõtti útja, mert õsszel az egész, 1981-ben forgalomba állított flottát nyugdíjba küldik. Május közepén az Atlantist, július végén az Endeavourt lövik fel. Az utolsó küldetést szeptember közepére tervezik a Discovery ûrsiklóval, ezután már csak az orosz Szojuz ûrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Ûrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!