DVTK: Már nem kommentálják a Sivic által elmondottakat

Sántha Gergely, a DVTK többségi tulajdonosának képviselője
Sántha Gergely, a DVTK többségi tulajdonosának képviselője - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A szurkolók által szerethető és elfogadható eredmény elérésére képes csapatot szeretnének.

A Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatánál kedden edzőváltás történt: Sivic Tomislav stábjával együtt elköszönt, és Vitelki Zoltán vette át az együttes irányítását. A korábbi szakvezető távozásával kapcsolatban a klubvezetés eddig még nem nyilatkozott. Sántha Gergely, a DVTK többségi tulajdonosának képviselője már kedden azt mondta, hogy szívesen áll a rendelkezésünkre, de személyes találkozót kért, és ennek jegyében csütörtökön este az Észak-Magyarország szerkesztőségében beszélgethettünk vele. Az első kérdésünk az volt hozzá: mi vezetett az edzőváltáshoz?

Megállapodtak

– Tomislav Siviccsel kétéves szerződése volt a DVTK-nak, plusz egy év opcióval, amely opció lehívása esetén az előző két éves feltételektől eltérő kondíciók mellett folytathatták volna a felek a további együttműködést. Az opció lehívásának lehetőségével nem élt a klub, amely döntésről annak érdekében, hogy mindkét fél megfelelően fel tudjon készülni az elválást követő időszakra, április közepén tájékoztattuk a vezetőedzőt. A döntést a DVTK vezetősége bizalmasan kezelte, de mivel nyilvánosságra került, és ez a szakmai stáb véleménye szerint a játékoskeret motivációját kedvezőtlenül befolyásolta, megállapodtunk a szezon vége előtti szerződés bontásról – mondta Sántha Gergely, aki a felvetésre, hogy az elköszönt szakvezető múlt pénteki nyilatkozata egy picit a levegőben, megválaszolatlanul maradt, így felelt: – Nem tartom etikusnak, hogy ugyanannak a „csapatnak” a tagjai a sajtót felhasználva üzengetnek egymásnak, ez a módszer bármelyik klub egységét megingatja, pozícióját gyengíti. A vezetőség is tisztában van azzal, hogy vannak könnyebb és nehezebb feladatok, jó és rossz időszakok minden csapat, klub, cég életében és ezek a helyzetek vezethetnek oda, hogy viták, feszültség alakulnak ki házon belül, amiket bizonyos esetben kifejezetten hasznosnak tartok, hiszen ezen érvelések, viták által sok esetben javítani tudjuk az adott egység működését, de hangsúlyozom, hogy nem tartom helyesnek és követendő példának, hogy ezek megoldására a sajtó nyilvánosságát próbáljuk felhasználni. Természetesen nekem, nekünk is megvan a saját verziónk az elhangzottakról, ami eltér a volt vezetőedzőnkétől, de ezt már nem tartom fontosnak tovább részletezni, általánosságban talán annyi megemlíthető, hogy a labdarúgás csapatjáték, nem egy egyszemélyes show, hanem tágabban vett csapatmunkának az eredménye, és abban a produkcióban ami a pályán és pályán kívül is látható, nem csak az a 11 vagy 14 játékos és a vezetőedző van benne, hanem mindenki, aki a csapat körül van, a szertáros, a marketing, az értékesítés, a pénzügy, a klubmenedzsment, a támogatók és nem utolsósorban a szurkolók. Ez pedig nem csak a sikerek idején érvényes, hanem igaz a kevésbé sikeres időszakokra is, és nem elfogadható az, hogy a kommunikáció során a sikerek minden esetben egy területre, szereplőre vannak kivetítve, míg a kudarcok mindig a körülményeknek és másnak köszönhetőek. Viszont úgy gondolom, hogy ami történt az már múlté, ideje ezt az időszakot lezárnunk, a legfontosabb a vezetőség és mindenki számára az, hogy most már a jövőre koncentráljunk, ami reményeink szerint ugyanolyan sikeres, ha nem sikeresebb lesz mind az elmúlt időszak. De ez csak akkor lehetséges, ha a klub minden tagja egyetértésben, egy irányba húzza a szekeret.

Mérlegre tették

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért és milyen körülmények között döntötték el, hogy nem hosszabbítják meg Sivic Tomislav szerződését.

– Ez egy összetett kérdés. Sok mindent mérlegre tettünk, átbeszéltünk, és arra jutottunk, hogy mindkét félnek az a legjobb, ha külön utakon folytatjuk – mondta Sántha Gergely. – Viszont ez egy szigorúan szakmai döntés volt, nem előzte meg semmilyen rosszindulatú összeesküvés, amire többen próbáltak utalni a közelmúltban. Tárgyilagosan nézve: a DVTK-ban jelenleg, többek között a klubmenedzsment odaadó munkájának köszönhetően minden adva van a sikeres sportszakmai működéshez, különösen, ha a magyarországi lehetőségekkel hasonlítjuk ezt össze, továbbá ez a helyzet minden téren csak javulni fog. A tavalyi év rendkívül sikeres volt, de be kell látni, hogy jelenlegi lehetőségeink mellet, ami Európához mérve egy relatíve alacsonyabb költségvetést jelent, szerencse is kell ahhoz, hogy tartósan a nemzetközi porondon szereplő csapatot működtethessünk. Tavaly, ez sikerült, kijutottunk a nemzetközi porondra, ezért köszönet jár a klub munkatársainak, de ehhez mindennek össze kellett jönnie.

Azt is megkérdeztük, hogy miért kellett a két legjobb, a tengelyt adó magyar válogatott játékostól, Elektől és Kádártól egyszerre megválni.

– Mindkét esetben a játékosok kifejezetten szerettek volna eligazolni, és télen nyílt olyan lehetőség számukra, hogy magasabban pozicionált bajnokságokban, a szakmai fejlődésüket és természetesen a jövőbeli anyagi lehetőségeiket is szem előtt tartva más klubban folytassák, és a szakmai stábbal egyetértésben nem gördítettünk az átigazolás elé akadályt – mondta Sántha Gergely. – A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében úgy gondolom ez a helyes hozzáállás, ezért is ért váratlanul az ezt követő nyilatkozatsorozat. Értelemszerűen a klubnak is származott az átigazolásokból bevétele, de mivel mindkét játékos ideigazolása pénzbe is került, a transzfereken keletkezett profitot nem szabad túldimenzionálni. Viszont az egészségesen működő klubokhoz hasonlóan a DVTK költségvetésében is megjelent a transzferbevétel sor, amelyre eddig nem volt példa és ami többek között szintén a jelenlegi klubvezetés munkájának is köszönhető. Ezen felül a jövőben a Diósgyőrhöz igazoló játékosok számára üzenetértékű az, hogy ebből a klubból el lehet igazolni komolyabb bajnokságokba és minden itt futballozó játékos előtt nyitva áll a lehetőség a további szakmai és anyagi gyarapodás előtt.

ÉM-BCS


A költségvetéshez mérik

Arra a kérdésre, hogy mire elegendő az a forrás, amelyet napjainkban elő tudnak teremteni, milyen sportszakmai célok megvalósulására van esély, Sántha Gergely, így válaszolt:

– A klub költségvetéséhez mérten megfelelő bérezési rendszer kialakításának lassan a végére érünk, és szerintem tudunk olyan szereplőket találni, akik alkalmasak arra, hogy egy valós sportélményt nyújtó, a szurkolók által szerethető és elfogadható eredmény elérésére képes csapat jöjjön létre. Olyan, amelynek az alapjai lehetőséget teremtenek arra, hogy fenntarthatóan azon együttesek közé tartozzon a DVTK, akik hazai viszonylatban jó eredményeket érnek el mind a bajnokságban, mind a kupaküzdelmekben, és minden évben reális esélyünk van az európai porondon történő megmérettetésre.
További hírek a Sport kategóriából