Friss hírek

2011.05.11. 17:28

Ismét lesz határellenőrzés a dán átkelőknél

<p>Dánia ismét bevezeti a határellenőrzést a szomszédos országok irányába - jelentette be szerdán Claus Hjort Frederiksen pénzügyminiszter, miután a koppenhágai kormány és a kabinetet kívülről támogató Dán Néppárt előzőleg megegyezett erről. A lépés a német-dán és a svéd-dán határszakaszt értinti.</p>

"Megállapodtunk abban, hogy amilyen hamar csak lehet, ismét bevezetjük a vámellenérzést Dánia határain" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a miniszter. Mint mondta, az intézkedések várhatóan két-három héten belül életbe lépnek. "Minden a schengeni korlátok között fog működni" - tette hozzá Hjort Fredriksen, utalva az Európai Unió területén belül érvényes, az utazók szabad mozgását lehetővé tevő egyezményre.

Mivel Dánia jelenleg is tagja a schengeni-övezetnek, így az ország nem állíthat fel teljes határellenőrzési rendszert. A terv szerint ehelyett "véletlenszerűen" vizsgálják majd a határellenőrök az országba érkezőket.

A miniszter indoklása szerint az ellenőrzés visszaállítását az indokolja, hogy az elmúlt években megnövekedett a határokon átnyúló bűnözés. Ennek visszaszorítására az országba érkezők ellenőrzését javasolta a Dán Néppárt (DVP).

Hjort Fredriksen szerint a várható intézkedések értelmében új vámellenőri létesítményeket helyeznek el a dán-német határon, amelyeket rendszám-felismerő eszközökkel látnak el. Emellett folyamatos szolgálatra rendelnek határőröket a dán-svéd határt jelentő Öresund-hídhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!