Magyarország

2011.07.17. 16:16

Médiatanács: még egy napig lehet szavazni a gyermekbarát tévéműsorok piktogramjára

Budapest, 2011. július 17., vasárnap (MTI) - Hétfő estig lehet szavazni arról, hogy milyen legyen a gyermekbarát tévéműsorok piktogramja - közölte a Médiatanács vasárnap az MTI-vel.

Budapest, 2011. július 17., vasárnap (MTI) - Hétfő estig lehet szavazni arról, hogy milyen legyen a gyermekbarát tévéműsorok piktogramja - közölte a Médiatanács vasárnap az MTI-vel.

    A jövőben a hatos karikával megjelölt műsorszámok közül azokat, amelyek kifejezetten az óvodás korú, 6 éven aluli gyerekeknek készültek, a médiaszolgáltató egy újonnan bevezetett, úgynevezett gyermekbarát piktogrammal jelölheti. A kimondottan kiskorúaknak szóló és valós értékeket közvetítő műsorszámok azonosíthatósága érdekében külön jelölést kell kiválasztani, amihez a nézők segítségét kérte a Médiatanács. A testület hivatalos blogján kedd óta lehet szavazni a három figurára - kisfiúra, macira és kutyára - , hogy végül a legtöbb szavazatot kapott piktogram legyen a védjegye, azonosítója a gyermekbarát műsoroknak - tudatta a Médiatanács Szóvivői Irodája közleményben.

    Vasárnap kora délutánig több mint 11 ezer 800 voks érkezett a webes felületen, a legtöbb a kisfiút ábrázoló piktogramra, de a nézők a blogon - http://mediatanacs.blog.hu - hétfőn éjfélig még leadhatják szavazataikat. A Médiatanács kedden hozza meg végleges döntését az új klasszifikációs ajánlásról. A tervek szerint az ajánlás bevezet egy új korhatár-jelölést, amellyel megkülönböztethetők lesznek a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok. A tervezett piktogram újdonság a korhatári jelölések rendszerében, hiszen ezzel nemcsak a műsorszám megértéséhez szükséges alsó korhatár jelölésére nyílik lehetőség, hanem egyes műsorok bizonyos korosztály részére kifejezetten ajánlottak is lehetnek.

A "hat éven aluliak számára nem ajánlott" kategória

    Az ajánlás szerint a korhatár-besorolás rendszerébe a médiatörvény alapján bekerül a "hat éven aluliak számára nem ajánlott" kategória, melyet a hatos karika jelöl majd.

    A kiskorúak védelmét szolgáló szabályok mellett fokozott jelentősége van az adott életkoroknak megfelelő, építő jellegű információknak, értékes és szórakoztató tartalmaknak. A Médiatanács az ajánlással azt a cél kívánja szolgálni, hogy a médiaszolgáltatók elsősorban olyan műsorszámok bemutatására törekedjenek, amelyek által a gyermekek sokféle kultúrát ismerhetnek meg, megtanulhatják, hogyan lehet az életben felmerülő problémákat megoldani, és amelyek erősítik a természetes környezethez, a társadalomhoz fűződő kapcsolatot - tartalmazza a Médiatanács Szóvivői Irodájának közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!