Sport

2013.11.27. 11:24

Idősebbek is elkezdhetik

Miskolc - Ha eredményeket akarunk elérni, akkor évekről kell beszélnünk, ugyanis a karatén belül is több technikai rész van.

Miskolc - Ha eredményeket akarunk elérni, akkor évekről kell beszélnünk, ugyanis a karatén belül is több technikai rész van.A 3. danos Kis Virág 1992. szeptemberében kezdett el karatézni, mesterfokozatot 1999-ben szerzett. A Justitia Fuji-Yama SE karatemesterével a klub Toldi utcai dojojában beszélgettünk.

- A karate alapvetően egy önvédelmi sport. Már a karate jelentése, vagyis az üres kéz is ezt "mondja" - fogalmazott a Hayashi-ha Shito-ryu stílus miskolci edzője. - Gyakorlatilag pusztakézzel harcolunk, de az elsődleges cél az, hogy ne keveredjünk olyan szituációba, amikor használni kell a tudást, azaz a közdelem elkerülése is cél. De! Ha mégis úgy alakul, akkor meg kell tudnia védenie magát egy karatésnak.

Felvetésünkre, hogy miként lehet felmérni azt, hogy mikor "húzhatja elő" tudását egy karatéban jártas ember Kis Virág elmondta, hogy a támadóknak sok eszköz állhat rendelkezésére, és...

- Akár késsel, pisztollyal is megtámadhatnak az utcán, ezért pusztakézzel nyilván nem minden szituációban érdemes harcba keveredni, ám egy zöld, vagy éppen egy barnaöves karatéka - aki 6-8 éve gyakorol rendszeresen minimum hetente 3-4 alkalommal - valószínűleg egy az egyben megtudja magát védeni - jelentette ki. - Persze egy pisztolyos támadás ellen sokkal nehezebb a szituáció. Három, netán négy ember ellen pedig azért nehéz, mert letudnak fogni: ilyen helyzetbe nem szabad keveredni, ha lehet kerüljük el.

A sport és a versenyzés miatt

Fontos az életszerűség a karatéban, az önvédelem oktatásban is. Mennyi idő kell minderre? - kérdeztük.

- Azt gondolom, hogy ez nem években mérhető, hanem gyakorlatokban - mondta a karatemester. - Abban, hogy hány alkalommal csinálta meg a karatéka azt a gyakorlatot. Ez minimum ezres nagyságrendű, vagyis ha egy önvédelmi technikát legalább ezerszer megcsináltál, akkor biztosan tudod alkalmazni.

A Justitia Fuji-Yama SE edzője úgy véli, hogy a legnehezebb egy pisztolyos támadás ellen védekezni, hiszen nagyobb távolságból is fenyegetve lehetünk, ráadásul halálos sérülést is okozhat a támadó úgy, hogy a közelébe sem tudunk férkőzni.

- Veszélyes egy kés is, azonban egy bot például már kevésbé az, hiszen a karatésok megedzik a védekező felületeket a karjukon, lábukon - tette hozzá Kis Virág.

Azonban korán sincs szó arról, hogy ha valaki elkezdi a karatét, akkor azonnal önvédelemben jártas lesz!

- Ha eredményeket akarunk elérni, akkor évekről kell beszélnünk, ugyanis a karatén belül is több technikai rész van: formagyakorlat, küzdelem, alaptechnikák - az önvédelemre folyamatosan nem lehet hangsúlyt fektetni - árulta el a 3. danos mester. - Ha a heti 3-4 edzésből minden héten lenne egyszer önvédelem, akkor - ahogy említettem - is évekbe telik a hatékonyság elsajátítása, megtanulása.

Átértékelődött, népszerűbbek lettek-e a küzdősportok azzal, hogy az utca, a világ veszélyesebb és durvább lett?

- A fiatalok manapság a sport és a versenyzés miatt keresik a karatét, de akár idősebb korban is van értelme bekopogni a karate terembe a rendszeres mozgás miatt - mondta Kis Virág. - És, ha valaki kitartó és évekig tanulja a karatét, akkor biztos, hogy nagyobb önbizalmat ad neki és az utcán is nagyobb biztonságban érzi majd magát.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!