DVTK-Jegesmedvék edző lett a korábbi NHL-játékos

Jason Morgan
Jason Morgan
Miskolc – Korábbi NHL-játékos veszi át a DVTK-Jegesmedvék U18-as csapatának szakmai irányítását.

Nem akármilyen szakembert igazoltak a DVTK-Jegesmedvék az EBEL U18-as bajnokságában, az EBJL-ben induló csapatuk élére. A fiatal gárda vezetőedzője ugyanis a 38 éves, kanadai Jason Morgan lesz, aki fantasztikus hokis pályafutást tudhat maga mögött. Karrierje során – különböző csapatokban – összesen 44 NHL-mérkőzésen lépett jégre, az AHL-ben bajnok lett, és itt összesen 584 meccset jegyeztek fel a neve mellé. Az EBEL légköre nem lesz ismeretlen számára, hiszen a 2009-10-es szezonban a Klagenfurtban játszott.

Rendkívüli örömteli – és persze egyelőre ritka -, hogy egy korábbi NHL-játékos szerepet vállal a magyar, egészen pontosan a miskolci hokiéletben. A karrierjéről és a terveiről nyilatkozott a Jegesmedvék honlapjának Jason Morgan.

– Nem mindennapi hokis pályafutás van ön mögött, amelynek csúcsa kétségtelenül az NHL-ben lejátszott mérkőzések sora volt. Milyen az NHL belülről, milyen érzés a világ legjobb hokibajnokságában játszani?

Jason Morgan: Nem árulok el nagy titkot, hogy minden Kanadában felnövő fiatal hokis arról álmodik: egyszer az NHL-ben fog játszani. Sok-sok évnyi kemény munka és könyörtelen elkötelezettség révén, én szerencsére képes voltam elérni az álmom, és játszhattam az NHL-ben. Az összesen 18 évnyi profi karrierem alatt öt NHL csapatban léphettem jégre: a világ legjobb hokisaival játszhattam, tanulhattam tőlük, mint például Wayne Gretzky, Luc Robitaille, Jarome Iginla, Shane Doan, Marian Gaborik, Mikko Koivu, Pavel Demitra, Jozef Stümpel, Rob Blake, Duncan Keith, Brent Seabrook, Brent Burns, Dustin Byfuglien, Kimmo Timonen, Marek Zidlicky, Petteri Nummelin, Miikka Kiprusoff, Tomas Vokoun, Nikolai Khabibulin, Corey Crawford, és Niklas Backstrom. Ugyancsak büszke vagyok arra, hogy a játékrendszerek, a technika, a fegyelem és erős mentalitás titkait olyan top edzőktől sajátíthattam el az NHL-ben, mint Larry Robinson, Darryl Sutter, Barry Trotz, és Jacques Lemaire. Nagyon sokat tanultam ezektől a sztárjátékosoktól és edzőktől. Megtanították nekem, hogy csak a mindennapi elkötelezettség és a kőkemény munka révén lehet magasabb szintre lépni. Bármelyik játékosnak megvan a lehetősége, hogy elérje a célját, ha hajlandó a kellő mentalitással és fanatizmussal dolgozni, szárazon és jégen egyaránt.

– Mennyire elégedett a játékoskarrierjével?

Jason Morgan: Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen 18 profi szezont tudhatok a hátam mögött, játszottam 44 mérkőzést 5 NHL csapatban, és több mint 1100 alapszakasz meccset jegyeztek fel a nevem mellé különböző csapatokban, bajnokságokban. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen hokis karriert futhattam be. Tudom, milyen kemény munkát, mennyi áldozatot és elkötelezettség kellett bele tennem abba, hogy a céljaimat elérhessem, ezért mindenképpen elégedett vagyok ezzel a csaknem a két évtizeddel. Pályafutásom során volt szerencsém megnyerni a Calder Cup-ot (AHL Championship) a Calgary Flames AHL farmcsapatával, a Saint John Flames-szel. Ez a pillanat, és persze a többi szép emlék mindig velem lesz.

– Az EBEL légköre nem lesz ismeretlen az ön számára, hiszen az osztrák profiligában játszott is. Milyen emlékei vannak erről?

Jason Morgan: Miután 12 szezont játszottam Észak-Amerikában, aláírtam egy évet Svédországba, a Sodertalje csapatához. Ez a hely volt az első, ahol a családom és én beleszerettünk az európai kultúrába. A következő évben szerződtem Klagenfurtba, az EBEL-be. A szurkolók támogatása csodálatos volt! Nagyszerű csapatunk volt, de a rájátszás hetedik mérkőzésén végül alulmaradtunk a Red Bull Salzburggal szemben. Imádtam a várost, és az országot, Ausztriát. Őszintén szólva ekkor határoztam el, hogy szeretnék Európában élni hosszú távon is. Játszottam még egy szezont Norvégiában, mielőtt visszamentem Észak-Amerikába edzői tapasztalatot szerezni, ahol másodedzőként dolgoztam.

– Hogyan került kapcsolatba a Jegesmedvék menedzsmentjével?

Jason Morgan: A klub egyik vezetőjével, Egri Gergely menedzserrel az egyik barátom, Jesse Dudas révén léptem kapcsolatba, akivel korábban játszottunk egymás ellen. Először Skype-on keresztül beszélgettünk párszor Gerivel, aki vázolta a klub terveit, amelyek nagyon szimpatikusak voltak számomra. Végül meghoztam a döntést, hogy részt vállalok a Jegesmedvék hosszútávú hokiprogramjában. Már alig várom, hogy személyesen is találkozhassak a miskolci hoki család tagjaival, miután augusztus 8-án Magyarországra érkezem. Nagyon izgatott vagyok, hogy átadhatom az jégkorong tudásomat és tapasztalatomat a fiatal, U18/U20-as játékosoknak Miskolcon.

– Mi volt ön számára a kihívás ebben a munkában, és mi a célja a csapattal?

Jason Morgan: Ez egy nagy lehetőség számomra, hogy dolgozhatom ebben az U18/U20-as programban. Fő célom az, hogy az U18 csapatom képzettségi, erőnléti szintjét fejlesszem, és megtanítsam nekik a “Csapat az első” mentalitást, és persze azt a strukturált játékrendszert, amit én a leghatékonyabbnak tartok. Ez egy tanulási folyamat lesz mindannyiunk számára, megismerni egymást, az új rendszereket, játékterveket. Azt elmondhatom, hogy nagyon türelmes leszek ebben a fejlődési folyamatban, minden játékosom megkapja a bizalmat, de ugyanakkor megkövetelem a 100 százalékos elkötelezettséget a kemény munka iránt. Ez az, ami lehetővé teszi a játékosoknak, hogy sikeresek legyenek, és eljuthassanak karrierjük következő szintjére. A srácoknak készen kell állniuk erre a kemény munkamorálra, a “kerül amibe kerül” felfogásra, mert csak ez vezethet sikerre. Ez az, ami a jó csapatot nagyszerű csapattá fogja tenni. Olyan pozitív hozzáállást szeretnék látni a játékosoktól, hogy úgy jöjjönek a jégpályára mindennap, hogy jobbak akarnak lenni, ezért hajlandóak keményen dolgozni, de ugyanakkor ezt élvezik is.
hirdetés


hirdet�s