Friss hírek

2009.06.22. 12:16

Bombák robbantak Bagdadban

<p>11-en meghaltak, 63-an pedig megsebesültek, amikor pokolgépek robbantak Bagdadban hétfőn. A támadás néhány nappal azelőtt történt, hogy a tervek szerint az amerikai csapatok kivonulnak az iraki városokból.</p>

Az első pokolgép Bagdad főként síiták lakta negyedében robbant fel egy kisbusz mellett. A buszon utazó, éppen a záróvizsgájára tartó három diák életét vesztette. 12 másik fiatal és a sofőr súlyosan megsérült.

Röviddel később, Bagdad észak-keleti részében egy rendőri egység volt bombatámadás célpontja. A detonáció egy rendőrön kívül egy anyát és négy éves gyerekét ölte meg, 63-an megsebesültek. Szintén a Shaab városrészben a hatóságok semmisítettek meg egy fel nem robbant pokolgépet. Karrada negyedben autóba rejtett robbanószerkezettel gyilkoltak meg öt embert.

A támadások csak néhány nappal azelőtt történtek, hogy az amerikaiak még nagyobb teret engednek át az irakiaknak. A tervek szerint június 30-án kivonulnak az iraki városokból. Núri al-Maliki iraki kormányfő még a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy a következő időszakban a lázadók fokozzák majd akcióikat, hogy aláássák az iraki biztonsági erőkbe vetett bizalmat. Az utóbbi hónapok legpusztítóbb merénylete szombaton történt az északi Kirkukban, ahol 72 ember halálát okozta egy robbanóanyaggal megrakott teherautó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!