nehéz helyzetben

2020.01.24. 08:00

Ha már tüzelőre sincs pénz

Nem mindenkinek meleg a lakása télvíz idején. Ők hol melegedhetnek?

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Télen szinte minden héten bekerülnek a híradásba olyan történetek, hogy idős vagy beteg embereket hideg lakásukból kell kimenteni, mert vagy nem tudtak befűteni, vagy nem volt mivel. Az elmúlt hetekben megyénkben is történtek ilyen esetek, és vidéki riportjaink során mi, újságírók is találkozunk olyan egyedül élő idősekkel, akik szerény anyagi lehetőségeik miatt nem tehetik meg, hogy egész nap fűtsenek. Van, aki csak délután 5 óra körül tesz először a tűzre, addig hideg a lakása. Nagyobb városokban megoldást jelentenek a fűtött közintézmények vagy nappali melegedők, ahol a rászoruló emberek eltölthetik a napot, de mi a helyzet a kisebb településeken? Ennek jártunk utána.

– Nálunk még nem volt arra példa, hogy valaki melegedni szeretett volna, de ha ilyen igény felmerül, akkor a polgármesteri hivatalba nyugodtan bejöhet – jelezte lapunknak Lovas Pál, Beret polgármestere. – A rászoruló családok 1,3 köbméter szociális tüzelőt kaptak, ha pedig valaki jelzi, hogy nehéz helyzetben van, nem tud több tüzelőt venni, akkor az önkormányzat területéről tudunk annyi fát kivágni, hogy megoldjuk a problémát – tette hozzá a község vezetője.

Van meleg hely

Regécen, Bakos Ferenc polgármestertől azt tudtuk meg, hogy a településen élő családok között nincsenek rászorulók, talán egy-kettő. A községben szintén biztosítottak az embereknek szociális tüzelőt, a szerényebb körülmények között élőknek pedig plusz tűzifát osztottak.

– Ha tehát valaki jelzi, hogy valamiben segítségre szorul, akkor az önkormányzat segít. Ha pedig mégis melegedni szeretne valahol, akkor a Regéci Vár Látogatóközpontba nyugodtan betérhet. Ez az intézmény a községben található, és a regéciek számára ingyenes, akár egy egész napot is el lehet itt tölteni – adott tippet a polgármester.

Gibárt polgármestere, Soltész István is arról tájékoztatta lapunkat, a településen nem jellemző, hogy valaki hideg lakásban fagyoskodna. Itt is kaptak a családok szociális tüzelőt, de ha mégis szükség lenne egy meleg helyiségre télvíz idején, akkor az önkormányzat könyvtárába akárki nyugodtan bemehet. Itt az emberek tévézhetnek, könyvet vagy napilapot olvashatnak. Működik a településen az idősek gondozó szolgálata is, de a gondozók sem tudnak olyan idősről, akinek problémát jelentene lakása fűtése, sorolta a polgármester.

A bükkábrányiak szükség esetén az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér épületében melegedhetnek, ahol, ha kedvük van, akár internetezhetnek is, mondta el lapunknak Szalai Szabolcs polgármester. Itt is osztottak szociális tüzelőt, és szükség esetén rendkívüli települési támogatást is igényelhetnek az emberek.

– Szerencsére nálunk kevés ember van munka nélkül, így a tüzelőt szinte minden család meg tudja vásárolni – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában