DVTK Jegesmedvék: Augusztusra kiderül, hogy hol indulnak

DVTK Jegesmedvék: Augusztusra kiderül, hogy hol indulnak
Miskolc – Sűrű szezont zárt a DVTK Jegesmedvék hoki­csapata, amely négy vasat tartott a tűzben. Interjú: Egri Istvánnal, a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának képviselőjével.

A Macik megnyerték a Magyar Kupát, másodikok lettek az Erste Ligában és a Visegrád Kupában, a Kontinentális Kupában pedig kevés hiányzott ahhoz, hogy bejussanak a legjobb négy közé. A 2017/18-as idényről és a távlatokról kérdeztük Egri Istvánt, az együttest működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának képviselőjét.

– „Csak” egy arannyal, viszont ráadásként két ezüsttel zártak.

– A DVTK Jegesmedvék mostani szezonja volt a legsikeresebb azóta, amióta én vezetem a miskolci hokit. Négy fronton harcoltunk, és még tavaly augusztusban megbeszéltem a vezetőedzővel prioritásokat. A klub legfontosabb célja az volt, hogy a három ligabajnoki cím után lépjünk ki a nemzetközi szintre. Ennek figyelembevételével az alábbi sorrendet állítottam fel: Visegrád Kupa, Kontinentális Kupa, Erste Liga, Magyar Kupa. A hosszú szezonban a Visegrád Kupára és a Kontinentális Kupára kellett a csúcsformát időzíteni. Hetvenhét tétmeccset játszottunk, ezek nagy részét megnyertük, és a terveknek megfelelően a legnagyobb sikereinket a két nemzetközi kupában értük el. A Visegrád Kupa azért volt fontos, hogy a céljainknak megfelelően bebizonyítsuk: készen állunk a szlovák Extraligára. A Konti Kupa ráerősített arra, hogy magasabb szintű feladatok elvégzésére is képes a csapat. Igen ám, de a januári csúcsforma után az Erste Ligára már nem maradt annyi erőnk, hogy megnyerjük a sorozatot. Ettől függetlenül bejutottunk a döntőbe, ahol nem voltunk rosszak, de egy pici plusz hiányzott.

– Csapatuk töretlen népszerűségnek örvend, ezt támasztja alá, hogy ismét növekedett a hazai találkozóik látogatottsága.

– Nekem a miskolci jégcsarnok a legszebb létesítmény, és ez a csapat otthona. A szurkolók itt a legjobbak és valóban igaz, évente emelkedik a számuk. A következő szezonra növeljük a lelátói férőhelyek számát és kialakítunk olyan boxokat, amelyek a magasabb igényű szurkolók számára is megfelelő kiszolgálást jelentenek. A fejlesztések ötvenmillió forintos TAO-forrásból valósulnak meg úgy, hogy az önrészt Miskolc városa biztosítja.

egri_istvan_dvtk_jegesmedvek

– A legizgalmasabb kérdés: hogy áll a szlovák Extraliga, az „előre­menekülésük” ügye?

– A DVTK terve az, hogy a következő szezonban európai topligában szerepeljen a csapat. Három éve dolgozunk ezen és minden adott ahhoz, hogy az együttes ezt a szintet meglépje. Már bebizonyítottuk a szlovák és a magyar hokinak, de leginkább önmagunknak, hogy alkalmasak vagyunk rá. A munka folyik, a Magyar Jégkorong-szövetség, a szlovák Extraliga és a sportkormányzat is azon dolgozik, hogy ősztől a legjobb szlovák gárdák szerepeljenek a jégcsarnokunkban. Ez nemcsak a DVTK és Miskolc városa, hanem a magyar jégkorong érdeke is. Ezzel biztosítható azoknak a játékosoknak a szerepeltetése, akik alkalmasak ennek a szintnek a meglépésére.

– Az egyik fővárosi bennfentes azt mondta, hogy a szlovákiai Extraligában való szereplés klubonként évente 450 ezer euróba kerül(ne)…

– Elöljáróban eloszlatok egy tévhitet: sokan kaucióról beszélnek, de ilyen nincs. A szlovák–magyar, három évre szóló sportágfejlesztési programnak van büdzséje, ehhez kell hozzájárulni évente változó „paraméterekkel”. Ennek mértéke csak a felekre tartozik, viszont nyomatékosítom: nekünk nem kell fizetnünk. Ha minden jól megy és szerephez jutunk az Extraligában, versenyeztetésünk semmivel nem fog többe kerülni számunkra, mint az elmúlt idény. Azt viszont tényként közölhetem, hogy amennyiben megyünk, akkor a menedzsmenti és a játékosokkal kapcsolatos költségek pluszt jelentenek majd.

– Mi történik akkor, ha valamilyen ok miatt a szlovákoktól pirosat kapnak?

– Ezzel a lehetőséggel nem számolok. Jómagam kizárom a nemet.

– A napokban kiadott szándéknyilatkozatuk – mely szerint Kanadai Magyar Hokiklub-DVTK Jegesmedvék néven közös csapatot kívánnak indítani az Erste Ligában – bezárja a szereplési lehetőséget a miskolci fiatalok előtt, hiszen a gárda székhelye Budapesten lenne.

– A helyszín a mai világban már nem elsődleges szempont. A fővárosi székhely egyenesen új színteret jelenthet. Azok a tehetséges fiataljaink, akik még nem férnek be a leendő extraligás alakulatunkba, a kettes, vagy az úgynevezett farmcsapatunkban játszhatnak. Abban semmiféle kivetnivalót nem látok, hogy nekik – már bocsánat – fel kell menniük Budapestre. Ami pedig a költségeket illeti: ezt majd megosztjuk egymás között.

– Mikor kezdik tárgyalásaikat a leendő – a régi vagy az új – szakvezetővel és játékosaikkal?

– A csapat magja együtt marad. Ezt biztosítják a többéves szerződéssel rendelkező játékosok, valamint azok, akikkel már megállapodtunk. Természetesen tárgyalunk új emberekkel mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Az a célunk, hogy minden miskolci nevelésű­­­, vagy helyben felnőtt­­­ játékossá váló sportolót megtartsunk. Az edzői stáb tagjaival is tárgyalunk és szeretnénk őket itt tartani. Május végéig látni akarom a végleges keretet, a nyárra pedig megköthetjük azokat a megállapodásokat, amelyek­­­ a jövő szezon céljainak kitűzését­­­ megalapozhatják.

– Zajlik a divízió 1/A-s világbajnokság. A magyar válogatott keretében csak két Jegesmedvék-játékos, Magosi és Vas van. Nem érzi, hogy klubját leértékelték?

– Elveimhez ragaszkodom: a válogatott szereplés mind a játékos, mind a klub számára rendkívül fontos. Termé­szetesen azt szerettük volna, hogy minél több miskolci játékos szerepeljen a nemzeti csapatban. Ugyanakkor tudomásul vesszük, hogy a válogatott összeállítása a szövetségi kapitány feladata és felelőssége, még akkor is, ha nem értünk vele egyet… Ettől még nagyon drukkolunk a válogatottnak és megszoktuk, hogy Sapporó óta mindig úgy vágunk a vébéknek, hogy fel kell jutnunk. Itt jegyzem meg, hogy a vb-n személyesen felelek a technikai feltételekért. Büszkeséggel­­­­ tölt el, hogy a Papp László Sport­aréna vadonatúj palánkjának összeszerelését a jégcsarnok szakemberei végezték el, és minőségi munkával rukkoltak ki.

– Kolodzey Tamás –