Friss hírek

2009.12.01. 13:19

A megkésett bányarekultiváció több kárt okozna, mint hasznot a kincsesbányaiak szerint

<p>Veszélybe kerülnének a házak Kincsesbánya fõútján, ha a bányagödrök tervezett rekultivációja megvalósulna. Naponta 40-50 kamion haladna át a településen. A lakosok tiltakoznak, az önkormányzat a Magyar Közút Zrt. szállítási útvonalát nem engedélyezi. Az önkormányzat a döntésrõl a vállalatot értesítette, most a válaszra vár.</p>

Több bányagödör tátong negyven éve Kincsesbányán. Az állami kézben lévõ bányavállaltat, azóta magánkézbe került. A vállalkozó továbbadta a rekultivációt egy cégnek. Korábban a cég elküldte a hatástanulmányt az önkormányzatnak, a szállítási útvonalról a Magyar Közút Zrt-tõl azonban a napokban kaptak értesítést.

A település Fõ útján éveken át, napi tíz órában, hét és fél percenként egy kamion haladna át. Az út nem túl széles, a közelben lévõ házakban nagy kárt okozna a nagy súlyú autók okozta rezgés, és az egyébként is rossz állapotú úton pedig pillanatok alatt óriási kátyúk keletkeznének. Ezért azt szeretnék elérni, hogy a munkákhoz épüljön egy ideiglenes út a településen kívül - mondta a Független Hírügynökségnek Bajkai János, polgármester. A rekultiváció módjával sem értenek egyet. A tervek szerint évente 300 ezer tonna hulladékot szállítanának oda. Ezzel nemcsak a gödrök telnének meg, hanem még hulladék dombok is keletkeznének. Nagy mennyiségben meddõt termeltek ki évtizedekkel ezelõtt ott, ez bõven elég lenne a gödrök feltöltéséhez, csak ebben senki sem lát üzletet - tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat nem járul hozzá az útvonalhoz. Errõl értesítette a Magyar Közutat. A választ még nem kapták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!