Helyi közélet

2015.01.07. 13:29

Túl „előrelátó” orvosok

Miskolc - "Nem elég a pénz: szabályozásra is szükség van.” A főigazgató három éve van „várólistán” a véleményével.

Miskolc - "Nem elég a pénz: szabályozásra is szükség van.” A főigazgató három éve van „várólistán” a véleményével.

– A legtöbb esetben azért halasztják el újra és újra a műtétet, mert a beteg még reagál a konzervatív kezelésre, azaz nincs szüksége az operációra – hívta fel a figyelmet a várólisták egy érdekes „tünetére” dr. Csiba Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa.

– Ez azt jelenti, hogy a várólisták (az egy orvosnak adott műtéti lehetőség?) miatt az orvosok nem akkor teszik fel a beteget a várólistára, amikor már műtétre van szüksége, hanem sokkal korábban, vélelmezve, hogy három-négy éven belül kelleni fog. Emlékei szerint jelenleg több beteg várakozik műtétre az ortopédián, mint tavaly ilyenkor, miközben az elmúlt évben közel 20 százalékkal több műtét történt, mint a korábbi évben.

Véleménye szerint szabályozni kellene, hogy a beteg csak akkor kerülhessen várólistára, ha máris operálni kellene, de nincs rá kapacitás (nem pedig akkor, ha várhatóan jövőre indokolt lesz a műtét). Ha a beteg felkerült a várólistára, akkor azt legalább félévente ellenőrizni kelljen (s abban az intézetben legyen az orvosi dokumentáció erről, ahol a várólistát vezetik). A beteg tudjon arról, hogy a kapott dátum tájékoztató jellegű, és az akár fél évvel is változhat (rövidebb is lehet). Ezt a beteg egyszer utasíthatná el, a következő alkalommal törölnék a listáról. Ha pedig a beteg szakmailag alkalmatlan, és egy éven belül nem is várható javulás, akkor kerüljön le a várólistáról! Ha alkalmassá válik, sürgősséggel úgyis bármikor operálható.

– E szabályozás nélkül a pluszösszeg legfeljebb átmeneti csökkentésre (vagy arra sem) elég – jelentette ki dr. Csiba Gábor. Hozzátéve: egyébként még szabályozás esetén is szükséges, hogy a csökkentésre kiosztott pénz (vagy annak jelentős része) hosszú távon beépüljön a finanszírozásba.

ÉM-SzK


A megyei kórházban

  • Jelenleg 2300 beteg van a várólistákon (minden szakmát figyelembe véve), ebből 1096 beteg az ortopédián csípő- és térdprotézisre, valamint ugyanerre 246 beteg a traumán.
  • A traumán 3 beteg kivételével 2013 májusa után jegyezték elő a betegeket, az ortopédián a legrégebbi beteg 2008-as (más betegség miatt halogatják), de 2012 decembere előtti további 243 beteg.
  • A sebészeten egy év körüliek a várakozási idők, a szemészeten pedig 8–10 hónap.

  • Miskolc - Január 1-től 6 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi várólisták csökkentésére. tovább »


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában