DVTK: Abaújszántón lesz magyar állampolgár Rados

Akt.:
Rados nagyon jól beszéli a magyar nyelvet
Rados nagyon jól beszéli a magyar nyelvet - © Fotó: Homoky György
Abaújszántó, Miskolc – Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Diósgyőri VTK csapatának horvát kapusa, a 32 esztendős Ivan Rados a jövő héten szerdán Abaújszántón teszi le a magyar állampolgársági esküt, és innentől két ország polgárának vallhatja majd magát.

A hálóőr 2010 januárjában lett a piros-fehérek játékosa, és az elmúlt több mint hat évből öt és fél évadot a DVTK-nál töltött, a hiányzó egy esztendőben, a 2012/13-as évadban az azeri első osztályban szereplő Kapaz PFC Ganja együttesében szerepelt kölcsönjátékosként.

Könnyebb lenne

A 195 centi magas kapus – aki az elmúlt években ilyen-olyan érdekek miatt magyar állampolgárságot kapott sok külföldi sportolóval ellentétben, jól beszéli a nyelvünket – azzal, hogy magyar lesz, akár utat nyithatna a keret külföldi játékosai előtt a csapatba kerülésre. Hiszen így „eggyel könnyebb” lenne betartania a DVTK-nak a Magyar Labdarúgó Szövetség azon ajánlását, amelyért meccsenként 3 millió forintot fizetnek, nevezetesen, hogy a nemzetközi kupákban nem szereplő klub háromnál több légióst ne játszasson egy adott bajnokin. Csakhogy a Diósgyőr jelenlegi vezetőedzője, Egervári Sándor most sem rakosgatja tele légiósokkal a csapatát, a csapat múlt hét végi, NB I-es bajnokiján, a Vasas elleni kezdőben Radoson kívül csak a szerb Okuka kapott helyet, illetve egy váratlan esemény, Tamás M. kiállítása miatt, a kanadai James állt be csereként.

rados_dvtk_boon_hgy2

A piros-fehérek keretében jelenleg tagnak számító további két külföldinek kifelé áll a kormányrúdja, a szerb Grumic januárban kereten túlinak minősíttetett, és bár szabadlistásként nem kelt el a téli átigazolási szezonban, néhány hete visszakerült a felnőtt csapathoz, ám azóta csak fél óra játéklehetőséget kapott az élvonalban, a Békéscsabán lejátszott meccsen csereként. A múlt hét végén is csak az NB III-as tartalékcsapatot erősítve játszhatott, ahol gólt szerzett. Az elefántcsontparti Griffiths-hez hasonlóan, aki szintén a fakóban meccselt a múlt hét végén, és ugyancsak betalált a Rákosmente KSK ellen. A jó felépítésű, 195 centis támadó ebben az évben eddig három NB I-es meccsen jutott szóhoz, és ezekben az a közös, hogy mindegyiken csere volt, és hogy mindet februárban játszotta a DVTK.

Hogy miként alakulhat a DVTK légósainak száma, hogy akar-e igazi erősítést jelentő külföldi játékost szerződtetni a 2016/17-es évadra a klub, arról Benczés Miklós sportigazgatónál érdeklődtünk, de ő ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudott konkrétummal szolgálni.

Nem született

Elmondása szerint ez leginkább attól függ, hogy milyen szabályozót, illetve ajánlást fogalmaz meg a jövő évadra a Magyar Labdarúgó Szövetség a külföldi állampolgárságú játékosok szerepeltetésével kapcsolatban, de mivel az ebben a témában leirat még nem született, így erről túl sok mindent nem lehet elmondani.

– Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi lesz a definíciója annak, hogy ki nem számít külföldi játékosnak, mert szó van arról is, hogy ez változhat, úgyhogy ha valaki megkapja a magyar állampolgárságot, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy hazai játékos lesz a szövetség premizálási rendszerében, de persze, ha nem lesz változás, akkor az, hogy Ivan Rados a jövő hét végén már Rados Ivánként, magyarként állhat a kapuba, könnyebbséget jelenthet a DVTK vezetőedzője, Egervári Sándor számára a kezdőcsapat kijelölésekor – mondta Benczés Miklós, a DVTK sport­igazgatója.

– Berecz Csaba –


Rados-tények

  • Születési dátum: 1984. 02. 21.
  • Születési hely: Zágráb (Horvátország, akkor még Jugoszlávia)
  • Magasság: 195 cm
  • Súly: 95 kg
  • Láb: jobb
  • Poszt: kapus
  • NB I-es mérkőzés/gól: 70/–
  • Válogatott/gól: –/–
  • Mióta a DVTK labdarúgója: 2010. február 1. (a 2012/2013-as szezonban Azerbajdzsánban, a Kapaz Ganja együttesében szerepelt kölcsön, de csak 5 hónapot töltött ott, utána otthon, Horvátországban készült a kölcsön­adás lejártáig)
hirdetés


hirdet�s