DVTK: A Kubikba jöhet a Honvéd és a Mezőkövesd már jövő tavasszal?

Akt.:
Az új diósgyőri stadion egy részének metszeti képe
Az új diósgyőri stadion egy részének metszeti képe
Miskolc – Elméleti akadálya nem lehet annak, hogy a megújuló MVSC pályán játsszon áprilistól a DVTK.

Mint arról előző cikkünkben beszámoltunk: két meccs híján ismert, hogy a labdarúgó NB I-ben szereplő Diósgyőri VTK csapata mikor és hol játssza mérkőzéseit a 2016/17-es évadból hátralévő 18 fordulóban. A piros-fehérek a Diósgyőri stadion újjáépítése miatt a jövő év végéig biztosan nem fogadhatják bajnoki ellenfeleiket Diósgyőrben, ugyanis a Nemzeti Sportközpontok és a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. által a Market Építő Zrt.-vel kötött szerződésben az szerepel, hogy 15 hónap alatt kell elkészülnie a 14 798 fő befogadására alkalmas létesítménynek.

7-helyszinrajzA leendő DVTK Stadion helyszínrajza

900 milliót

Vagyis 2018 márciusában kerülhet átadásra az új Diósgyőri stadion az említett szerződésben foglalt ütemterv szerint. Viszont ez az ütemterv azt is tartalmazza, hogy a diósgyőri létesítmény „árnyékában” megújításra kerülő Miskolci VSC Csokonai utcai sportingatlanja mikor lehet készen. Mint ismert: a Miskolc-Martinkertvárosban található sporttelep azzal az indokkal került be a stadionrekonstrukciós programba, hogy ennek megújítása után itt játszhassa bajnoki meccseit a DVTK együttese. Az MVSC Csokonai utcai ingatlanjára – mint ahogy arról korábban már beszámoltunk – 900 millió forintot költenek el, és a megújításra elvileg 5 hónapja van a Market Építő Zrt.-nek, ugyanis a szerződésben vállalt ütemterv szerint ennyi idő alatt kell megépíteniük az új pályát, vagyis elvileg 2017. március végén ezt át kellene adni, hogy ott áprilistól játszani lehessen. A rövid határ­idő ellenére egyelőre nincs csúszásban ez a projekt, annak ellenére, hogy a terület átvétele óta ott, az őrzésen kívül eddig más nem történt, mert a 2016. november 2-i átadás után 1 hónap áll rendelkezésre az építési engedély benyújtására, és nem mellékesen, a Diósgyőri stadion bontási munkálataira pedig 2 hónap.

nagykep-nyugati-oldalLátvány – nyugati oldal

Ez utóbbi úgy függ össze az MVSC stadion építésével, hogy Diósgyőrből néhány szerkezeti elemet (napos oldalai lelátórész, annak fedése, világítóberendezések, kandeláberek) is átszállítanak majd a Csokonai utcára, hogy ezek ott beépítésre kerüljenek. Ugyancsak 2 hónapja van a Market Építő Zrt.-nek arra, hogy az MVSC pálya játékterének pályaszerkezetét elkészítse a füvesítéssel együtt, vagyis ennek elvileg ez év december 31-ig el kellene készülnie. Az ütemterv szerint 2017. február végére kell elkészülnie az összes építéssel kapcsolatos munkálatnak, és márciusra már csak a használatbavételi engedély és a Magyar Labdarúgó Szövetség pályahitelesítésének a megszerzése marad. Ha ez utóbbi szervezet pedig NB I-es mérkőzések rendezésére alkalmas sportlétesítménnyé nyilvánítja a Csokonai utcai létesítményt, akkor nem lehet akadálya annak, hogy 2017 tavaszán két olyan meccsét is itt, vagyis Miskolcon rendezze a DVTK labdarúgócsapata, amelynek pályaválasztója, és amelynek még nem sikerült helyszínt találnia.

Ezek a 2017. április 12-i (szerda) DVTK – Budapest Honvéd és a 2017. május 13-i (szombat) DVTK – Mezőkövesd Zsóry FC élvonalbeli labdarúgó-bajnokik.

stadionbelsoLátvány – stadionbelső

A birkózócsarnokról

A Diósgyőri stadion szomszédságában 1981-ben épült meg a birkózócsarnok, amely 25 éven át szolgált otthonául a piros-fehér birkózóknak. Innen 2006-ban a Diósgyőri klubházba kerültek a karfiolfülűek, ahol 10 évet töltöttek el, a korábbi lakhelyüket pedig a labdarúgóklub kapta meg, ahol fedett műfüves játékteret alakítottak ki. Viszont a Diósgyőri stadion újjáépítésével a birkózóknak albérletbe kellett menniük, a Könyves Kálmán Általános Iskola tornacsarnokába. Hogy innen hová vezet az útjuk, azt ma még pontosan nem lehet tudni, de leginkább az körvonalazódik, hogy a stadionrekonstrukció részeként saját, önálló ingatlanhoz jutnak. A Diósgyőri Tanuszoda és az új Diósgyőri stadion közötti területen, a még most is álló egykori birkózócsarnok mellett. Eddig meg nem erősített hírek szerint 2017 végére, 2018 elejére készülhet el a birkózók új otthona, amelyhez a földterületi ingatlant Miskolc önkormányzata adja, a felépítményhez szükséges anyagi javakat, amely az előzetes becslések szerint 120 millió forintot tesz ki, a diósgyőri stadion építésére létrehozott projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. biztosítja.

eszaknyugati-sarokLátvány – északnyugati sarok

A Nemzeti Sportközpontok és a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. által a Market Építő Zrt.-vel 2016. október 28-án megkötött szerződésben ez a mondat is szerepel:

„A megrendelői ütemterv, mely tartalmazza a megrendelő által elvárt teljesítési hátáridőket, melyek: – a birkózócsarnok helyének és környezetének átadása kivitelező részére az építési terület bővítményének birtokba adási napjától számított legkésőbb 8 hónapon belül történik.”

A fentiek a nem túl pontos nyelvtani megfogalmazás miatt nem egészen egyértelműek, de a DVTK birkózói ezt úgy értelmezik, hogy 2017 júniusának végére a Market Építő Zrt. szabaddá teszi azt a területet, ahol az új birkózócsarnok megépülhet, és ez esetben van rá esély, hogy a céldátumot, a jövő év végi átadását tartani lehessen, és esetleg a jövő évben a hagyományos birkózókarácsonynak már az új létesítményben adhasson otthont.

– Berecz Csaba –DVTK: megkezdődnek az „idegenbeli hazai” mérkőzések

DVTK: megkezdődnek az „idegenbeli hazai” mérkőzések

Miskolc – Debrecen, Mezőkövesd, a budapesti Bozsik stadion és Mezőkövesd az évből hátralévő DVTK tour.

 

 

DVTK Stadion: A Kerekdombtól a 15 ezres fedett arénáig

DVTK Stadion: A Kerekdombtól a 15 ezres fedett arénáig

Miskolc – Diósgyőri Stadion kronológia: a DVTK labdarúgócsapata létesítményhelyzetének alakulása 1910-től napjainkig.

 

 

A sor végén a DVTK, az élvonalból tizenegyedikként jut új stadionhoz

A sor végén a DVTK, az élvonalból tizenegyedikként jut új stadionhoz

Miskolc – Az élvonalbeli labdarúgó­csapatok stadionépítési sorában a diósgyőri létesítmény lehet a tizenegyedik.

 

 

DVTK Stadion: Megtörtént az utolsó lépés, indul a projekt

DVTK Stadion: Megtörtént az utolsó lépés, indul a projekt

Miskolc – Szerződés aláírva, elvileg 2018 elején már készen kell lennie a stadionnak.

 

 

Vandálbiztos és fenntartható - Ilyen lesz az új Diósgyőri Stadion

Vandálbiztos és fenntartható – Ilyen lesz az új Diósgyőri Stadion

Miskolc – A fenntarthatóság jegyében épülő és a klub szellemiségéhez illő létesítményt ígérnek Diósgyőrbe. A tervező építész osztotta meg elképzeléseit az új arénáról.