A 2. kalapba került az Aluinvent-DVTK

Akt.:
Szabó F. (fehérben) és csapattársai a csoportkörben nem találkozhatnak a Bydgoszcz-cal
Szabó F. (fehérben) és csapattársai a csoportkörben nem találkozhatnak a Bydgoszcz-cal - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A női kosárlabda Európa Kupa 2. konferenciájában, a mezőny első felébe sorolták a Diósgyőrt.

Nyolc orosz, nyolc török, nyolc francia, hat lengyel, öt magyar, négy belga, három spanyol, három cseh, két olasz, két görög, két svéd, egy német, egy lett, egy román, egy portugál, egy svájci, egy szlovák, egy szlovén, egy fehérorosz és egy bolgár csapat, összesen 60 női együttes várja a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai tagozatának holnapi rendezvényét, a kontinentális kupasorozatok 2018/19. évi sorsolását.

Az EL-ről

Az előző évekhez hasonlóan a mostani évadban is két kupában versenyeznek a csapatok. Az Euroliga főtábláján, a tavalyi idényhez hasonlóan 16 csapat küzd majd egymással a csoportkörökben, úgy hogy a két darab, egyaránt 8 együttes alkotta csoportokban, 14 fordulót lejátszva jutnak el az egyenes kieséses szakaszig.

Egy magyar csapat, a bajnok Sopron Basket már biztos résztvevője ennek a mezőnynek, míg az előző évad ezüstérmesének, az Atomerőmű KSC Szekszárdnak selejtezőt kell játszania, ugyanis túljelentkezés volt az Euroligára, és mivel 20 csapat szeretne itt szerepelni, nyolc gárdának, négy-négy párban előcsatározásokat kell folytatnia. A holnap kisorsolásra kerülő selejtezők győztesei az EL-ben folytathatják, a vesztesek pedig a második számú sorozatban, az Európa Kupában indulnak.

Az EK-ról

Az Európa Kupa csoportselejtezőit 10 darab négyes kvartettben rendezik meg, ennek a mezőnynek jelenleg 32 tagja ismert. Négyen érkeznek majd az Európa Liga-selejtezőkből, a párharcok vesztesei, további négy csapat pedig az Európa Kupa selejtezőinek győzteseként lesz induló.

A 40 gárdát számláló mezőnyt földrajzi alapon két konferenciára osztották, a magyar együttesek, mind a három (Aluinvent-DVTK, Uni Győr, VBW CEKK Cegléd) a 2. számúba kerültek, így nyugat-európai, cseh, szlovák és szlovén csapatok ellen játszhatnak a csoportmeccsek 6 fordulójában. Az Európa Kupa csoportküzdelmei után, az első és második helyezettek mellett, a két konferenciából egyaránt a két-két legjobb csoportharmadik jut tovább. Az így kialakuló, 24 gárdát számláló mezőnyben erősorrendet állapítanak meg az évadban addig lejátszott eredmények alapján, és a legjobb nyolc együttes kihagyja az egyenes kieséses szakasz első körét, nekik csak a másodikban kell pályára lépniük. Amikor az EK-ban indult csapatok száma 4-re csökken az egyenes kieséses szakaszban, ebben az évadban is négy új együttes csatlakozik majd a mezőnyhöz, az Euroliga csoportküzdelmei után az 5-6. helyen végzettek szállnak be a végéig kuparendszerben zajló sorozatba.

Kalapozás

A sorsolás előtt a résztvevő csapatokat az elmúlt három évben a nemzetközi kupákban elért eredményeik alapján kalapokba sorolták. Az Európa Kupában az Aluinvent-DVTK a 2. kalapba, került, a további két magyar indulóhoz hasonlóan. A piros-fehérek francia, cseh, spanyol, német, portugál, szlovák, belga, szlovén, olasz, lett és magyar csapatot kaphatnak ellenfélül, utóbbira akkor van esély, ha az Atomerőmű KSC Szekszárd elveszíti az EL-selejtezőt.

Berecz Csaba


Kosárlabda: női Európa Kupa kalapok

Az EK 1. konferenciájának kalapbeosztása

1. kalap: Galatasaray (török), Mersin Büyüksehir (török), Sparta&K Moszkva Vidnoje (orosz), EL-selejtező 1. konferencia két vesztese: Nadehzda Orenburg (orosz)/Cukurova Basketbol (török)/TS Wisla Krakow (lengyel)/Olympiacos (görög).

2. kalap: Besiktas (török), Enisey Krasnoyarsk (orosz), A3 Basket Umea (svéd), PBC MBA Moszkva (orosz), Artego Bydgoszcz (lengyel).

3. kalap: ACS Sepsi-SIC (román), Energa Torun (lengyel), KS AZS PWSZ Gorzów WLKP (lengyel), Botas (török), Tsmoki Minsk (fehérorosz).

4. kalap: Inventa Kursk (orosz), Södertalje BBK (svéd), BC Beroe (bolgár), Európa Kupa 1. konferencia selejtező két győztese: Basket Gdynia (lengyel)/Spartak MO Noginsk (orosz)/Orman Genclik (török)/Niki Lefkadas WBC (görög).

Az EK 2. konferenciájának kalapbeosztása

1. kalap: Spar Citylift Girona (spanyol), Basket Landes (francia), Lattes Montpellier (francia), EL-selejtező 2. konferencia két vesztese: ESBVA Lille (francia)/Umana Reyer Venezia (olasz)/TTT Riga (lett)/Atomerőmű KSC Szekszárd.

2. kalap: Aluinvent-DVTK, Basketball Nymburk (cseh), Uni Győr, VBW CEKK Cegléd, Elfic Fribourg (svájci).

3. kalap: KP Brno (cseh), Rutronik Stars Keltern (német), Clube Uniao Sportiva (portugál), MBK Ruzomberok (szlovák), Tarbes Gespe Bigorre (francia).

4. kalap: Lyon Asvel Feminin (francia), BBC St. Katelijne Waver (belga), ZKK Cinkarna Celje (szlovén), Európa Kupa 2. konferencia selejtező két győztese: Nantes Reze (francia)/Lointek Gernika Bizkaia (spanyol)/Basket Namus Capitale (belga)/VOO Liege Panthers (belga).