nyugdíjasok életminősége

2020.02.07. 13:30

Gerontológiai képzés indulhat az egyetemen

Hiánypótló, időseket segítő képzés indításáról gondolkodnak Miskolcon.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Gerontológia képzéssel az idősek speciális igényeire reflektálna a Miskolci Egyetem.

Az elképzelésekről és a tervekről a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában rendezett konferencián konzultál a Gerontológia Munkabizottság.

– Az átlagéletkor emelkedésével nem mindegy, hogy a szépkorúak milyen minőségben töltik el nyugdíjas éveiket. Ezzel a kérdéssel foglalkozik a gerontológia tudománya is – magyarázta dr. Dobos László, a Gerontológia Munkabizottság titkára. – Olyan szakembereket szeretnénk képezni, akik kifejezetten az időseket tudják segíteni abban, hogy minél tovább aktív életet élhessenek, akár önkéntesként, akár munkavállalóként. Akár ismét diákként vagy egy szabadidős klub tagjaként. Az Alzheimer-kór előrehaladása is lassítható lenne. A többi életszakasz változásaival ellentétben a nyugdíjaskorra való felkészítés elmarad.

Külföldi mintára

A gerontológiaképzés előkészítése 2018. évtől folyik a Miskolci Egyetemen a Gerontológia Munkabizottság kezdeményezésére.

– Sok háttér-információval rendelkezünk. A gyógypedagógia szemléletét azért tartom előnyösnek, mert a fogyatékosságokkal is foglalkozik. Ez hasznos a szépkorúak esetében is. Romlik az emlékezet, az érzékszervek. Külföldi mintákat is láttunk olyan központokról, ahová családok fordulhatnak idős hozzátartozójukkal tanácsért, segítségért – sorolta dr. Dobos László.

Európai szükséglet

A gyakorlati vonatkozásokról dr. Takács István egyetemi docenst kérdeztük.

– Egyelőre partnereket keresünk a képzés elindításához, amiben az egészségügy és a szociális ellátórendszer együttműködésére számítunk. Fel kell térképeznünk, hogy a határterületeken milyen hasonló segítő szakembereket képeznek már, és hogy a munkaerőpiac mely igényeit tudnánk kielégíteni. Ezt követően lehet átgondolni, hogy mennyi humán erőforrása van az egyetemnek – foglalta össze a munkamenetet a Miskolci Egyetem Gyógypedagógia Tanszékének szakvezető oktatója.

– Az egészségügyben dolgozóktól több olyan visszajelzést kaptunk, hogy az idősek jelentős része valójában szociális problémák miatt tartózkodik az intézményeikben. Továbbá az Európai Unió idősügyi politikával foglalkozó állásfoglalása szintén leírja azt, hogy a kontinens elöregedéséből adódóan a társadalom jelentős részét kitevő nyugdíjasok számára – differenciáltan – megfelelő aktivitást, programokat tudjunk biztosítani minél hosszabb időre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában