Miskolc

2019.09.16. 12:00

Megtalálják egymással a kapcsolódási pontot

A Mit tehetnek az önkormányzatok az idősekért? fórumsorozat miskolci állomására érkezett.

Detzky Anna

Idősüggyel foglalkozó helyi szakembereket hívtak meg a Megújuló Magyarországért Alapítvány szervezésében egy kerekasztal-beszélgetésre szeptember 11-én a Tudomány és Technika Házába. Mindenki a saját terültén reflektálhatott a találkozó témáját adó kérdésre és megosztotta, hogy már milyen jó gyakorlatok léteznek a szépkorúaknak nyújtott szolgáltatások terén. Az eseményre az idősödéssel foglalkozó kutatókat, az idősgondozásban érintetteket, hozzátartozókat és gondozókat is várták. A megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSz) véleményét Lukács-Pete Mária képviselte, amelyből ízelítőt adott lapunknak is.

Keresik a közös pontot

– Két éve vonultam nyugdíjba pedagógusként, és fél éve dolgozom Teszárovics Miklós mellett a szövetség vezetőségi tagjaként. Célom nem az irányírás, hanem az idősek érdekeinek és jogainak képviselete, illetve rendezvényszervezési feladatokba is bevonódom. Jelenleg a november 23-án soron következő regionális versenynek vagyok a projektfelelőse, és örömmel veszek részt a kerek­asztal-beszélgetésen is.

A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége fölvállalta, hogy az idősgondozáson túl olyan lehetőségeket alakít ki, amelyeken keresztül aktivizálni tudja a szépkorúakat.

– Fontos kérdés, hogy a politikusok mikor tekintenek az idősek helyzetére úgy, hogy jól működik, és ehhez képest a szakemberek hogyan látják. A felmérések esetében ebbe nemcsak a 60 pluszosok mentális állapota kell hogy beletartozzon, hanem társadalmi szerepvállalásuk is. Szükséges, hogy megtaláljuk egymással a kapcsolódási pontokat, a hiányosságokat, és hogy személy szerint ránk éppen hol van szükség. Az önkormányzatokkal való párbeszédnek már van hagyománya. Jellemző, hogy kérdőívekkel rendszeresen megkeresik a nyugdíjasokat az őket érintő témákban. Meglátásunk szerint a Salkaházi-program is jól működik – osztotta meg a megyei NYÉSz vezetőségi tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában