Friss hírek

2008.11.19. 19:45

Bosszúból robbanthatták fel a pécsi házaspárt

<p>Nem volt ismeretlen a rendőrök előtt az a házaspár, akiket az éjszaka öltek meg Pécsett: kézigránátot dobtak a házukba. Bár az áldozatok roma származásúak voltak, a rendőrség szerint nem etnikai indíttatású támadás történt, hanem bosszúból végeztek a két emberrel. A kisebbségi ombudsman viszont megkérdőjelezi egyelőre ezt az állítást. Kállai Ernő azt mondja: amíg nincsenek meg a tettesek, addig nem lehet tudni, miért öltek.</p>

A rendőrség mellett a szomszédok is azt gyanítják, hogy bosszúból ölték meg a házaspárt. Az egyik szerint a családhoz szinte naponta jöttek olyan emberek, akiket az utcában nem ismertek, és a rendőrök is gyakran jártak a házuknál.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa szerint a bosszúval kapcsolatos kijelentés elhamarkodott. Kállai Ernő a támadásról azt mondta: még mielőtt a nyomozás elkezdődne, szinte reflexszerűen jelentették ki azt, hogy minden bizonnyal nem etnikai cselekményről van szó. A kisebbségi ombudsman rendkívüli sajtótájékoztatóján beszélt erről, miután roma vezetőkkel találkozott, akik szerint ez az idén már a sokadik, romákat ért támadás volt.

Továbbra sem tudni, hogy kik állhatnak a merénylet mögött. A Független Hírügynökség információi szerint az Országos Rendőr-főkapitányság 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűz majd ki az ügyben.

Kedd éjszaka dobtak egy kézigránátot a pécsi családi ház egyik szobájába, az ablakon keresztül. Az egyik feltételezés szerint a gránát a két szülő közé esett akkor, amikor az ágyon feküdtek és a tévét nézték. A 35 év körüli férfi és felesége azonnal meghalt. Rajtuk kívül a szobában volt három gyermekük is: valószínűleg az ágy mellett, a szoba egyik távolabbi sarkában lehettek, ezért könnyebb sérüléseket szenvedtek. A rendőröket a negyedik gyerek hívta, ő a robbanáskor egy másik szobában volt.

Az úgynevezett szilánkhatás zárt térben egyenesen borzasztó - mondta a Független Hírügynökségnek Lőrincz Miklós katonai szakértő. Egy szobában történt a robbanás, és nagy volt a pusztító ereje. A szakember hozzátette: a szülők közé esett a gránát, valószínű, hogy a testük óvta meg a gyerekeket.

Az árván maradt gyerekek a robbanástól és a látványtól sokkot kaptak. Rokonokhoz vitték őket. A Pécsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint egy összetartó nagycsaládról van szó. Tagjai között lesz olyan, aki vállalja a gyerekek nevelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!