Helyi közélet

2010.07.06. 16:08

Zöld nyíl: beindult a munka a sétálón

<p>Miskolc - Zöld Nyíl: kedden elkezdődtek a munkálatok a miskolci sétálóutcán is, délig sokat haladtak.</p>

Amikor kedden dél körül a miskolci főutcán járunk, már javában dolgoznak a munkások a sínek között. Sőt, addigra elég látványos munkát végeztek, úgy ötven méternyi szakaszon már fel is szedték a sínek közötti (fotós kollégámtól lopom a „szakszót”) tömőbeton elemeket. Az egyik ilyen kiemelést lencsevégre is kapjuk, és megkérdezzük a munkásokat honnan jöttek, mint kiderült, egy teljes brigádról van szó, – sárga munkaruhájuk hátán a felirat, Vaútépítő Zrt. – Szabolcsból.

Sok-sok munkás, sok-sok munkagép: ez jellemzi tehát a miskolci főutcát a Szinvaparktól nagyjából a színházig, két oldalt piros kordonokkal választották el a munkaterületet. A kordonon túl keskeny sávon hömpölygött a tömeg, annyian vannak, mint más hasonló hétköznapon a déli órákban, amikor hétágra süt a nap.

– Szerintem néhány nap, és kevesebben lesznek – mondja az egyik hölgy, szerinte már most zavaró a munkazaj. – Ha fúrnak is, akkor mindenki elkerüli majd a főutcát.

Árleszállítások

Kovalik Tímea és Sonkoly Nikolett nyári munkán vannak, egy cég reklámcéduláit osztják a járókelőknek.

– Már most rossz hallgatni – mondja Tímea. De hozzá is fűzi, el kell viselni, hiszen ezzel megújul a villamosközlekedés Miskolcon. Rendkívül tájékozott, tudja, hogy mekkora beruházás ez, hogy mikor kezdődött és meddig fog tartani.

– A villamos vonalán járok egyébként a villamospótlóval is, de nem vagyok elégedett. Esténként van, hogy fél órát is kell várni az átszállásnál.

A főutcán még egy fontos dolog tűnik fel, szinte azonnal. Sok az üres üzlet, legalább féltucatnyit számolunk össze rövid idő alatt. A működő boltok majd mindegyikén pedig ott a felirat: rendkívüli akció, nyári vásár. Az árak meghökkentően alacsonyak, sok helyen az áthúzott ár alatt az összeg fele olvasható. Néhány boltba is betérünk – hiába hömpölyög odakinn a tömeg, nézelődő alig akad –, elárulják, hihetetlenül visszaesett a forgalom, amióta nem jár a főutcán a villamos. Szűcs Lajos, az Adidas bolt tulajdonosa ki is fakad.

Nincsenek vásárlók

– Annak ellenére nincsenek vásárlók, hogy árleszállítással próbáljuk ezt kompenzálni – mondja. – Ha feléljük a készletet, akkor pedig nincs tovább.

És panaszolja, hiába kértek a város vezetésétől bérleti díj csökkentést a Zöld Nyíl projekt munkálatainak idejére, adtak is, nem is. Adtak ugyan 40 százalékos kedvezményt, de úgy, hogy előrehozták azt, amit az év második felére korábban ígértek (még a válság miatt), így amikor az járna, nem adnak majd semmit.

– Legfeljebb a halódást hosszabbítják ezzel meg, nem fogják tudni a kereskedők a bérleti díjakat kitermelni. Szűcs Lajos mellett egri kollégája áll, aki elmondja, náluk harmadannyi a bérleti díj, és 4-től a parkolásért sem kell fizetni belvárosukban.

Hajdu Mariann


A projektről

A Zöld Nyíl projekt munkálatai májusban kezdődtek, most, azaz kedden értek el a főutcai szakaszhoz. A 38 milliárd forint összértékű projekt során megújul a teljes villamospálya, melyet meg is hosszabbítanak Felső-Majláthig.


Hol tart most a Zöld nyíl?

Tüzér utca-Ady Endre utca között

– Felbontották a felépítményt a Baross-Bajcsy ívig, törmelékelszállítás folyik.
– Az ívben pályalemezt építenek és megtörtént a sínszálak meghajlítása
– A Selyemréti strandfürdő előtt lévő kitérőktől a Kőrösi utcáig készen van a pálya felépítmény a burkolati szintig
– Elkészült egy ideiglenes aszfaltburkolati útátjáró a Kőrösi utcánál
– A Kőrösi utcától a Soltész Nagy Kálmán utcáig a nagyközép (két vágány közötti rész) betonozása történik
– A Soltész Nagy Kálmán és az aluljáró között a vágányzónák ( a vágányközéprész)
– A Soltész Nagy Kálmán és a Szinvapark között körülbelül 20 méteres szakaszon pályalemez építés van folyamatban, illetve a Soltész Nagy Kálmán és a Katalin utca között a sínszálak lekötése, nyomtávtartók beépítése, burkolás zajlik.

Szinvapark Déryné utca között

– a burkolópanelek bontása kezdődött meg a Kazinczy utcától a színház felé, mert a lenti területen még a MIVÍZ Kft. dolgozik

A Dayka Gábor utca és Ilona utca között

– a hosszgerendák közül a földkiemelés  5 sávban megtörtént, a zúzott betonnal történő visszatöltés és tömörítés folyik. Elkezdődött a hosszgerendák közötti területen a hosszgerendák szintjéig történő betonozása is.

A Malomszög Thököly utca között

– a teljes szakaszon megtörtént a bebetonozott talpfás felépítmény bontása, a törmelék elszállítása folyik.


Kérdés, válasz

A kérdésekre Csontos Ágnes, a projektigazgatóság munkatársa válaszolt:

– Nem befolyásolta-e a korábban tervezett időpontokat a szörnyűséges időjárás?
– Dehogynem, hátrányosan, és több szempontból. több szempontból is, mivel a bontott anyagok lerakása nem történhetett meg: a terület, ahová vitték volna víz alá került. A munkagépek nem tudtak kimenni a területre, a gépeket a kivitelező az árvízi védekezéshez használta, emberhiány is keletkezett mivel az árvíz miatt a munkások sem tudtak jönni dolgozni.

– Mi lesz a munka menete a főutcán? 
– Ugyanazok a folyamatok zajlanak majd, mint a többi szakaszon is, a múlt héten a Borsod Online-on már olvasható volt, a címe: Mikor vetik be az ormányos vibrátort?

– Mikorra végeznek ezzel a szakasszal a tervek szerint?
– Ugyanaz a tervezett időpont az egész Tüzér utca-Thököly szakasznak, előreláthatólag az ütemterv szerint október 1.

– Beletartozik-e a feladatba például a díszburkolat cseréje, a megállók kialakítása?
– A megállók kialakítása igen, a díszburkolat cseréje a projekt keretén belül csak a folyókákig (vágányzóna két szélén elhelyezkedő felszíni vízelvezető csatorna) van betervezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában