Friss hírek

2008.11.03. 16:29

Újabb ötezer panellakást újítanak fel Székesfehérváron

<p>Ötezer panellakás felújítása kezdődött meg hétfőn Székesfehérváron. Az országos program meghirdetése óta folyamatosan zajlik az energiatakarékos panelfelújítás a városban. Eddig 24 ezer felújításhoz nyert támogatást a város. A tervek szerint összesen 15 milliárd forintos beruházás valósul meg 2009 végéig.</p>

A most kezdődő felújítás költsége 2,5 milliárd forint. Egyharmadát a lakosok, egyharmadát az önkormányzat, egyharmadát az állam fizeti. Négy ütemben folyik a munka. Az első májusban, az utolsó jövő év decemberében fejeződik be. A 83 épületben 134 ezer négyzetméternyi fal kap külső hőszigetelést, 45 ezer ablakot, ajtót cserélnek ki, és csaknem 1200 lakásban végzik el a fűtéskorszerűsítést.

Az előzetes becslésekhez képest egymilliárd forinttal olcsóbb lesz a felújítás. Ennek oka részben az, hogy többet terveztek, de a verseny miatt kevesebb pénzt is kértek a vállalkozások - mondta a Független Hírügynökségnek Pénzes Mihály, Székesfehérvár alpolgármestere.

Székesfehérváron húsz és félezer panellakás van, az elvégzett munkák száma 24 ezer, ami úgy jön ki, hogy voltak olyan társasházak, amelyek a szigetelésre, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre külön-külön pályázatokat adtak be, így a munkákat sem egyszerre, hanem külön végeztették el.

Az idén 43 új pályázatot adtak be a lakóközösségek. A kétmilliárd forintos beruházás támogatását a város már elfogadta, a jövő év első negyedében derül ki, hogy megkapja-e a központi támogatást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!