Friss hírek

2010.06.10. 09:07

A mezőgazdasági kárenyhítés szabályainak módosítását kezdeményezi az MSZP

<p>Az MSZP törvénymódosítást javasol a mezőgazdasági kárenyhítés szabályainak megváltoztatása érdekében - mondta szerdai sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Gőgös Zoltán az agrárium káralapjába történő befizetés határidejét június 30-ról november 30-ra módosítaná. A volt államtitkár azt is kezdeményezte, hogy október 15-től a területalapú támogatások keretéből lehessen előleget fizetni.</p>

A módosításra azért van szükség, mert az agráriumnak főleg az év második felében van bevétele - mondta Gőgös Zoltán. Az MSZP szakpolitikusa szerint a kérdésről egyeztetéseket kell kezdeni az Európai Bizottsággal.

A volt államtitkár a kormány kedden bejelentett akciótervének több részét is bírálta. Gőgös Zoltán szerint aggályos, hogy meg kívánják szüntetni a minimálbér adómentességét, miközben a mezőgazdaságban százezernyien mindössze ennyit keresnek. A politikus kifogásolta az őstermelői adókedvezmény tervezett megszüntetését is. A volt államtitkár rossz döntésnek tartja az agrár munkavállalói könyv visszaállítását, hiszen az így foglalkoztatottak így sem egészségbiztosítást, sem nyugdíjjogosultságot nem szereznek.

Gőgös Zoltán ellentmondásosnak nevezte a teljeskörű másodlagos élelmiszer-ellenőrzés bevezetését. Szerinte ugyanis a boltok és áruházak teljeskörű ellenőrzéséhez a jelenleginél legalább öt-hatszáz emberrel többet kell alkalmazni, miközben létszámstopot rendeltek el az államigazgatásban. A szocialista szakpolitikus kifogásolta a hústermelés szabályainak enyhítését is, ami szerinte a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti. Az agrárpolitikus a házi pálinkafőzés ellenőrzésének megszüntetését is kifogásolta, mert álláspontja szerint így nem zárható ki, hogy a pálinkák minősége olyan mértékben romlik, ami akár az egészséget is károsíthatja. A szocialista agrárszakember ugyanakkor egy jelentősebb jövedékiadó-kedvezmény, vagy növekvő állami támogatás bevezetését támogathatónak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!