DVD, cigaretta, gyógyszer és ruha a hamisítási lista élén

178 millió hamisított terméket foglaltak le tavaly az Európai Unió határain, csaknem 100 millióval többet, mint egy évvel korábban – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből. A dokumentum szerint az unió határain dolgozó vámhatóságok főleg hamisított CD-ket, DVD-ket foglaltak le (79 milliót), ezt követte a cigaretta, illetve a hamisított ruhák és kiegészítők. A jelentés szerint 2007-hez képest 26-szorosára nőtt a hamisított DVD-k száma, de jelentősen több volt a becsempészni kívánt cigaretta és gyógyszer is.

A bizottság közleménye szerint 2008-ban jóval sikeresebbek voltak a vámhatóságok: a 2007-es 43 ezer lefoglalással szemben tavaly már 49 ezer esetet regisztráltak, amelyet 80 százalékban az ipar képviselői kezdeményeztek.

Több mint duplaannyi játékot, körülbelül másfélszer annyi elektromos berendezést és kozmetikai szert akartak becsempészni az unióba tavaly, mint az azt megelőző évben, illetve 118 százalékkal több hamisított cigarettát és 26-szor annyi DVD-t foglaltak le.

A hamisított termékek fő származási helye továbbra is Kína, a lefoglalt termékek 54 százaléka innen származott. Ez az arány azonban jóval alacsonyabb, mint a 2004-es 80 százalék. Egyes lefoglalt termékcsoportoknál meghatározható a fő származási hely: például az élelmiszereknél Indonézia, a cigarettánál az Egyesült Arab Emirátusok, a gyógyszereknél pedig India.Sporthírek