Dux László: még az idén elfogadhatja a parlament az új felsőoktatási törvényt

Szeged (MTI) – Még az év vége, a felsőoktatási tájékoztató megjelenése előtt elfogadhatja a parlament az új felsőoktatási törvényt – közölte Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán Szegeden.

A felsőoktatással kapcsolatos viták lezárása néhány héten belül várható, az új törvény tervezete kora ősszel a parlament elé kerülhet, s a jogszabályt még a naptári év vége előtt elfogadhatja az Országgyűlés – közölte a professzor a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán tartott előadásán.
    A helyettes államtitkár szerint a hazai felsőoktatás átalakításának egyik legfontosabb eleme a pedagógusképzés megerősítése, amely alapul szolgálhat a magyar oktatás problémáinak hosszú távú megoldásához. A tanárképzés újra egyciklusú, osztatlan, kétszakos lesz, a helyettes államtitkár szerint csupán a kisebb, például nemzetiségi tanár szakokon képzelhetők el rövidebb ciklusú képzések.
    Ehhez kapcsolódna a pedagógus-életpályamodellnek az orvosokéhoz hasonló előmeneteli rendszere, amely kiegészülne a rendszeres tudásmegújítással és -ellenőrzéssel.
    Dux László úgy látja, szükség van a felsőoktatási intézmények feladatainak szétválasztására. A gyakorlati életpályára képző jó főiskolák ne akarjanak rossz vagy közepes egyetemekké válni, a nagy tudományegyetemek pedig ne konkuráljanak a szakmunkásképző intézményekkel, hiszen feladatuk olyan, magas képzettségű hallgatók kibocsátása, akik a legélesebb nemzetközi versenyben is meg tudják állni a helyüket.
    A kisebb vidéki főiskolák jövőjéről szólva az egyetemi tanár kifejtette, lassú, néhány éves szerves átalakulás során, a helyi gazdasági élet és társadalom szereplőit bevonva kell megtalálni e felsőoktatási intézmények feladatait. Azonnali bezárásuk ugyanis minimálisra csökkentené az amúgy is válság sújtotta régiók kilábalási esélyeit.