Dutyiba kerül az eltiltott sofőr, a kurtizán…

Járművezetés az eltiltás tartama alatt, a tiltott kéjelgés, a garázdaság, a veszélyes fenyegetés, a rendzavarás, az önkényes beköltözés, a mező- és erdőgazdasági lopás elkövetője három hónapra rács mögé dugható.

Egy húsz esztendős férfit ötven napra börtönbe dugott a bíróság, mert jogosítvány nélkül vezetett. A papír azért nem lehetett a minap tetten ért sofőrnél, mert halálos közúti baleset gondatlan okozása, maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt egy korábbi ítélet alapján mellékbüntetésként tíz évre eltiltották a vezetéstől. Ennek ellenére kocsiba ült. Az egyenruhások Miskolcon a Kisfaludi utcán vették őrizetbe a renitenskedőt, és nem sokkal később a taláros testület a mostani szabálysértés miatt a szó szoros értelmében félszáz napra kizárta annak lehetőségét, hogy ismét a volán mögé ülhessen. A büntetés ugyanis börtönben letöltendő elzárás lett. Ez pedig nem pénzben megfizethető büntetés. Nincs lerendezve a dolog azzal, hogy a kirótt pénzbüntetés kifizesse az elkövető, majd ha kedve támad, ismét nyomhatja gázpedált. A szabálysértő-pandur fogócskára nincs mód a rács mögött.

Kompoltiné Jakab Ilona őrnagy, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője az eset kapcsán arról tájékoztatott, hogy a tapasztalatok szerint a pénzbüntetés helyetti elzárásnak a jövőre nézve komoly visszatartó ereje és nevelő hatása van. Azok közül, akiket a bíróság már elzárt eltiltott vezetés során történt újabb vezetés miatt, csak a fele esik vissza különös visszaesőként. Ugyanez a tapasztalat a tiltott kéjelgés esetében is. Az a prostituált, aki egy törvénytelen “fuvar” miatt hét hétre elzárásra került, legközelebb meggondolja, hogy érdemes-e áthágni a szabályokat. Az őrnagy hozzátette, hogy a hatályos törvény alapján jelenleg a járművezetés az eltiltás tartama alatt, a tiltott kéjelgés, a garázdaság, a veszélyes fenyegetés, a rendzavarás, az önkényes beköltözés, továbbá a tulajdon elleni szabálysértések közül a mező- és erdőgazdasági lopás szabálysértések elkövetői sújthatóak elzárással. Ennek mértéke pedig maximum kilencven nap, azaz három hónap is lehet.

Megyénkben tavaly a rendőrkapitányságok 58 alkalommal, míg az idén, az első két hónapban már 26 ilyen típusú szabálysértés esetében alkalmaztak bíróság elé állítást (Miskolc 14, Ózd 10, Sátorlajaújhely, Tiszaújváros 1-1 eset) aminek elzárás lett a vége. Kompoltiné Jakab Ilona nyomatékosította, hogy a jövőben Borsod-Abaúj-Zemplén megye közlekedésbiztonságának és közrendjének további javítása érdekében az elzárással is sújtható szabálysértések elkövetőivel szemben, a nagyobb visszatartó hatás elérése érdekében a szabálysértési hatóságaik – a törvényi felhatalmazásoknak érvényt szerezve – tovább szigorítják eljárási gyakorlatot. Fokozzák a szabálysértési őrizetek, bíróság elé állítások számát is.