Duna Stratégiát sürgetnek a folyó menti EU tagállamok

A csütörtöki Duna-csúcstalálkozót lezáró Budapest Nyilatkozatot aláíró 8 uniós tagállam felkérte az Európai Bizottságot, hogy az év végéig készítsen elõ egy Duna Stratégiát – jelentette be a tanácskozás végén a magyar külügyminiszter.

Balázs Péter hozzátette: a cél a Duna-menti országok – amelyekben több mint 80 millióan élnek – közötti együttmûködés erõsítése és a feladatok közös megoldásához szükséges uniós források hatékonyabb felhasználása. A nyilatkozatot várhatóan az egy év múlva esedékes magyar EU elnökség idején terjesztheti Magyarország az EU tagállamai elé.

A jövõbeli Duna Stratégia alapelemei közé olyan területek tartoznának, mint az energia, a környezet- és természetvédelem, a közlekedés és infrastruktúra, szakképzés és innováció, kultúra, valamint a fenntartható gazdasági tevékenységek, vagy a sport – mondta csütörtökön Balázs Péter. A külügyminiszter szerint a Duna-medencét a természeti erõforrások gondos és ésszerû felhasználásával, az emberi egészség, a természet és a környezet védelme mellett kell használni.

A Budapest Nyilatkozatot Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia képviselõi írták alá. Ehhez csatlakozhat még Bosznia Hercegovina, Horvátország, Moldova, Montenegró, Szerbia és Ukrajna is.