Dulakodás az egyiptomi "komp-per" ítélethirdetésén

Kisebb verekedés és dulakodás volt az egyiptomi “komp-per” utolsó tárgyalási napján – közölte az AFP vasárnap. A bíróság azt állapította meg ugyanis, hogy senki sem felelős az arab ország történetének legsúlyosabb hajókatasztrófájáért, amelyben több mint ezren haltak meg. A vádlottakat felmentette a bíróság. A feldühödött hozzátartozókat a biztonságiak próbálták megfékezni a safagai tárgyalóteremben.

A tragédia még 2006 februárjában történt. A főként egyiptomi vendégmunkásokat Szaúd-Arábiából az egyiptomi Safagába szállító Al-Salam Boccaccio 98 nevű komp fedélzetén tűz ütött ki, majd a Vörös-tenger közepén elsüllyedt. Összesen 1034 ember veszett oda, köztük a hajó kapitánya. Az áldozatok közül sokan több hónap külföldi munka után, megtakarításaikkal a zsebükben, mentek volna haza.

A szerencsétlenség miatt parlamenti vizsgálóbizottságot hoztak létre, amely megállapította a 36 éves kompot működtető cég felelősségét, sőt, a kormányt is bírálta a “vészhelyzet megfelelő kezelésének hiánya” miatt. A testület szerint a cég annak ellenére üzemeltette a hajót, hogy tudott annak súlyos hibáiról.

A kompot működtetőket bíróság elé állították: Mahmúd Iszmail-t és cégének további négy vezetőjét akarták felelősségre vonni. A vádlottak között volt még egy másik, a Saint Catherine nevű hajó kapitánya is, aki bár a környéken járt a katasztrófa idején, nem indult a bajbajutottak segítségére.

Iszmail nem ismerte el, hogy köze lenne a katasztrófához, és a felelősséget az al-Salam halott kapitányára hárította. A hosszú per után végül vasárnap felmentette őt a bíróság, ahogy cégtársait is. Elmarasztaló ítéletet csak a Saint Catherine kapitánya, Szalaheddin Gomaa kapott, mert “nem mutatott könyörületet” – hat hónapos börtönt, és 10 ezer egyiptomi fontos (280 ezer forint) büntetést szabtak ki rá.

“A tragédiakor még mindenki azt mondta, hogy a hajó kifejezetten rossz állapotban volt, most, két év múlva pedig közlik, hogy mégis jó volt. Ennek semmi értelme” – mondta az egyik feldühödött hozzátartozó, míg egy másik arról beszélt: “Meghalt a feleségem és a gyermekem, és két év után az derül ki, hogy senki sem felelős, mindenki ártatlan”.