Dúl a dinnyeárháború Békésben: megfenyegették a dinnyeszövetség elnökét

Telefonon megfenyegették a Magyar Dinnyeszövetség elnökét, Simonka Györgyöt. A szövetség vezetője emiatt feljelentést tett. A dinnyeszövetség igyekszik 30 forint fölött tartani az exportra kerülő dinnye kilónkénti felvásárlási árát Békés megyében, ez azonban nem tetszik a határmentén megjelent román felvásárlóknak, illetve az engedély nélkül dolgozóknak, akik 25-26 forintot kínálnak a görögdinnye kilójáért. Mivel a dinnyeszövetség tagjai 32-34 forintért veszik a gazdáktól a gyümölcsöt, így a nepperek nem tudják letörni az árakat, Simonka szerint ezért fenyegették meg.

Simonka György elmondta hétfőn kapott egy telefonhívást, amelyben életveszélyesen megfenyegették. Az ismeretlen telefonáló azzal fenyegette: ha nem viszik lejjebb a felvásárlási árakat, baj érheti. A Magyar Dinnyeszövetség elnöke emiatt feljelentést tett a rendőrségen. Simonka szerint az zavarhatja az engedély nélkül dolgozó felvásárlókat, hogy nem tudják letörni az árakat, mivel az általuk ajánlott 30 forint alatti áron a termelők nem adják a gyümölcsöt. – A külföldi nagy áruházláncok elviekben csak az engedéllyel rendelkező termelőkkel és felvásárlókkal kötnek szerződést. Ha azonban az engedéllyel nem rendelkezők nyomott áron felvásárolják a termelőktől a görögdinnyét, akkor a nemzetközi piacon 3-4 eurocenttel is alá tudnak menni a szerződött áraknak. Ezt az árcsökkentést azonban az engedéllyel, legálisan dolgozó felvásárlók már nem tudják vállalni – mondta Simonka György, aki szerint szigorúbb ellenőrzésekkel kellene elejét venni, hogy az engedélyek nélkül működő felvásár! lók megjelenjenek a piacon. A görögdinnye kilóját jelenleg 14-15 eurócentért, körülbelül 40 forintért veszik külföldön, ebben az árban már benne van a gyümölcs tisztítása, válogatása és csomagolása is.

– Több mint 4000 levelet küldtek ki a termelőknek, folyamatosan tájékoztatták őket az árváltozásokról. A dinnyeszövetség tagjai pedig próbálják magasan tartani az árat, annak ellenére, hogy nagy a konkurencia harc – fogalmazott Simonka György.

A gazdálkodóként 46 hektáron dinnyét termelő Simonka György elmondta: mivel az átlagtermés 400 mázsa alatt lesz, így számítása szerint hektáronként másfél milliós veszteséggel zárja a dinnyeszüretet. Mivel az elmúlt három évben a gyümölcs csak veszteséget termelt, így azt fontolgatja, hogy jövőre befejezi a görögdinnye termesztést. A dinnyeszövetség elnöke szerint az a termelő, aki nem éri el a 400 mázsás termésátlagot, ugyancsak veszteséges lesz. Simonka György úgy fogalmazott: ez a veszteség jóval nagyobb lenne, ha a dinnyeszövetség engedte volna lejjebb menni a felvásárlási árakat.

Az idei termés egyébként kiváló minőségű Békés megye dinnyetermő területein, ugyanakkor jóval kevesebb, mint a korábbi években. A 600-800 mázsa/hektár helyett 300 mázsa körüli átlagterméssel számolnak.

Magyarországon jelenleg 70 forint a dinnye kilója a nagybani piacokon. A kiskereskedelmi ár 100 forint felett mozog, egyelőre csak néhány hipermarket akciózik ez alatti árral, illetve a szociális bolthálózat tagjai adják 99 forintért a magyar görögdinnyét.