DUISBURGI MÉSZÁRLÁS: letartóztatási parancs negyven ember ellen

Az olasz ügyészség negyven ember ellen adott ki letartóztatási parancsot a két héttel ezelőtt történt németországi gyilkosságokkal kapcsolatban, jelentette csütörtökön az ANSA olasz hírügynökség. Duisburg városában hat olasz férfit lőttek le augusztus 14-én. Az esetet az olasz belügyminiszter akkor vérbosszúnak minősítette.

A hatóságok szerint a Németországban lelőtt olaszok a calabriai Ndrangheta (kiejtés n-dran-gé-ta) nevű bűnszervezet rivális csoportjai közötti leszámolás áldozatai voltak. A 16 és 39 év közötti hat olasz férfit szerdán reggel a németországi Duisburg főpályaudvarának közelében lőtték le. Öt a helyszínen meghalt, a hatodik a kórházba szállítás közben. A rendőrség többek között keresi a szervezte egyik klánjának vezetőjét, valamint két áldozat testvéreit is.

A Ndrangheta az egyik legnagyobb olasz bűnszervezet, a szicíliai maffiához (a Cosa Nostrához) hasonló, de kevésbé ismert. Jobban szervezett, a részvevők erősebben tartják még a családi kötelékeket, mint a szicíliai maffia, jobban őrzik a titkokat, és eddig elkerülték az olasz állammal való közvetlen összeütközést.

A németországi leszámolásban az a különlegesség, hogy a Ndrangheta eddig ilyesmit nem végzett külföldön.